Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Свята наближаються: оподаткування новорічних подарунків

, опубліковано 12 грудня 2019 о 10:37

Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що оподаткування вартості святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих від органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій визначено п.п.165.1.39 п.165 ст.165 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

До розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються, зокрема вартість дарунків, якщо вона не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року. Вартість подарунку дітям працівників у межах 1043,25 грн (4173 х 25 %) не оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором.

Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, які надаються платникові податків, у 2019 році перевищує 1043,25 грн, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та відображається роботодавцем (особою, що надає дитячі подарунки) у податковому розрахунку за формою №1ДФ, як додаткове благо. Крім того, із суми перевищення необхідно сплатити 1,5 %. військового збору.

Не є також базою нарахування єдиного внеску вартість дитячих новорічних подарунків, придбаних за рахунок коштів роботодавця для дітей працівників, відповідно до Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 № 1170.