Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Якими будуть ставки єдиного податку першої-третьої груп для підприємців у 2022 році?

, опубліковано 30 грудня 2021 о 18:26

Нещодавно в Мирноградській державній податковій інспекції відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Темою спілкування стали питання щодо ставок єдиного податку першої-третьої групи для підприємців у 2022 році.

Ставки єдиного податку встановлюються місцевими радами для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний рік.

- для першої групи платників єдиного податку – не більше 10% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 01 січня податкового (звітного) року (у 2022 році 248,10 грн.)

- для другої групи платників єдиного податку – не більше 20% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року (у 2022 році – 1300,00грн.)  

Фахівець зазначила, що у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір стави єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

Якщо платники єдиного податку першої і другої груп здійснюють господарську діяльність на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об'єднаних територіальних громад, то застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для відповідної групи таких платників єдиного податку.  

         Фахівець звернула увагу на те, що ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюються у розмірі:

- 3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно Податкового кодексу України;

- 5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

         Для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, ставка єдиного податку встановлюється у розмірі 5% доходу.