Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дружківська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області провела сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в м. Дружківка з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами

, опубліковано 30 листопада 2021 о 14:38

На питання, що надійшли під час «гарячої лінії» відповідала керівник Дружківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області Олена Бусоргіна. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

 

Чи може уповноважена особа подати декларацію з одноразового  (спеціального) добровільного декларування за іншу особу?

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу, виключно в електронній формі засобами Електронного кабінету, після проходження електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Тобто, декларацію декларант має подати особисто і виключно в електронній формі.

 

Чи існує право на самостійне уточнення інформації у добровільній декларації?

Так. Декларант у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування має право самостійно уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, шляхом подання декларації з типом «Звітна нова».

При цьому попередньо подана декларація, інформація з якої уточнюється, буде вважатися анульованою.

 

Чи потрібно зазначати в одноразовій декларації інформацію про походження активів?

В одноразовій (спеціальній) добровільній декларації не зазначається інформація про джерела одержання (набуття) декларантом об’єктів декларування. Контролюючому органу забороняється вимагати додаткові документи, крім передбачених законодавством.

 

Чи зобов’язана фізична особа при поданні одноразової (спеціальної) добровільної декларації додавати документи, які підтверджують суму коштів, розміщених на рахунках у банках України в національній або іноземній валюті?

Фізична особа, яка виявила бажання задекларувати кошти у національній та іноземній валюті, розміщених на рахунках у банках України, шляхом подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації, зобов’язана документально підтвердити суму задекларованих коштів. При цьому такі документи або належним чином засвідчені їх копії надаються фізичною особою одночасно з поданням одноразової (спеціальної) добровільної декларації.