Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація трудових відносин – гарантія прав працівника!

, опубліковано 30 листопада 2021 о 14:37

Дружківська державна податкова інспекція Головного управління ДПС у Донецькій області інформує, що кожний громадянин має право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання.

Фахівці роз’яснюють, що Законом України «Про державний бюджет України на 2021 рік» встановлено розмір мінімальної заробітної плати з 1 грудня 2021 року по 31 грудня 2021 року – 6500 гривень, з якої повинні бути сплачені усі податки та єдиний соціальний внесок. А це означає, що розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну  норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної зарплати. Якщо працівнику нараховано заробітну плату меншу мінімальної та здійснено нарахування єдиного соціального внеску із суми різниці між мінімальною заробітною платою та фактично нарахованою, страховий стаж для обчислення пенсії розраховуватиметься з урахуванням сплати внеску від фактично нарахованої (заробленої працівником) заробітної плати.

Нелегальні трудові відносини та не задекларована заробітна плата призводять до втрат надходжень до бюджетів усіх рівнів, позбавляючи людей похилого віку пенсій, хворих – лікарняних, а безробітних – грошової допомоги. Крім того, працівник, який отримує зарплату в «конверті», офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується стаж, а відповідно не буде одержувати гідної пенсії  в майбутньому, його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій. А також у такого працівника немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день та права на соціальне страхування.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності, при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

У допомогу мешканцям Донеччини податківці розробили мобільний додаток Legal_ZrPlat, через який можна анонімно повідомити про випадки виплати заробітної плати «у конвертах», неофіційне працевлаштування або будь-які інші порушення законодавства про працю. Завантажити безкоштовний додаток на мобільний телефон чи планшет можна засобами Play Market або App Store.