Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Під час брифінгу в Костянтинівці говорили про одноразове добровільне декларування

, опубліковано 24 листопада 2021 о 09:33

Днями в Костянтинівській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся брифінг для представників місцевих ЗМІ та громадськості. Головна тема брифінгу – одноразове добровільне декларування, в ході якого фізичні особи отримали змогу добровільно задекларувати активи, з яких не було сплачено податки.

Податківці розповіли, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичних осіб. Декларуванню підлягають активи, одержані за рахунок доходів, що підлягали оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори. Скористатися ним можуть громадяни України, у тому числі самозайняті особи. Не можуть бути декларантами особи, які за будь-який рік, починаючи з 1 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів у сфері запобігання корупції, здебільшого це державні службовці. Також до цього списку входять особи, які є малолітніми чи неповнолітніми або недієздатними, або є особами, дієздатність яких обмежена і над ними встановлено опіку.

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається особисто декларантом  виключно в електронній формі. Об'єктами одноразового декларування можуть бути: валютні цінності, нерухомість, транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби , пам’ятні банкноти та монети, корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи фізичної особи, у тому числі майно, банківські метали, що не розміщені на рахунках.

Не можуть бути задекларовані активи, одержані декларантом внаслідок вчинення діяння, що містить ознаки кримінального правопорушення.

Крім того, не передбачено декларування активів особою, стосовно якої розпочато досудове розслідування або відкрито судове провадження у вчиненні будь-якого із кримінальних правопорушень, передбачених певними статтями Кримінального кодексу України.

Щодо пільг, то можна не декларувати квартиру/квартири, загальною площею не більше 120 кв. м, житловий будинок/будинки, загальною площею не більше 240 кв. м; об'єкти нежитлової нерухомості – нежитлові будівлі некомерційного призначення загальною площею до 60 кв. м; земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначені статтею 121 Земельного кодексу України; один транспортний засіб особистого некомерційного використання. Але це не стосується транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, легкового автомобіля з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше як 3000 куб. см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн, мотоцикла із робочим об'ємом циліндрів двигуна понад 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти, катера;

Також можна не декларувати і інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн. 

Основна ставка збору з одноразового спецдекларування складає 5 відсотків від суми задекларованого доходу і застосовується до валютних цінностей, нерухомого та рухомого майна, цінних паперів, паїв. часток що знаходяться (зареєстровані) в Україні.

Ставка 9 відсотків застосовується до активів за кордоном.

Але до 1 березня 2022 року замість 9 відсотків застосовується ставка у розмірі 7 відсотків.

Запроваджено також ставку 2,5 відсотка щодо номінальної вартості державних облігацій України.

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання такої декларації до Державного бюджету України. За бажанням, громадянин може сплачувати збір поступово, трьома рівними частинами щорічно. Перша сплата протягом 30 календарних днів з дати подання декларації, друга - до 1 листопада 2023 року, третя - до 1 листопада 2024 року. Але у цьому випадку ставки збільшуються з 5% до 6%, з 9 (7)% до 11,5 (9,5)%, з 2,5% до 3%,