Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бахмутські податківці розповіли на семінарі про особливості застосування бізнесом касових апаратів

, опубліковано 18 лютого 2021 о 17:02

Бахмутською ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області 18 лютого 2021 року було проведено семінар засобами Skype–зв’язку з суб’єктами господарювання - платниками єдиного податку.

Старший державний інспектор Бахмутської ДПІ Галина Крючкова повідомила, що згідно зі змінами до законодавства підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, якщо їх загальний обсяг доходу не перевищив у 2020 році 1 млн грн, а в 2021 році – 1 млн 320 тис грн, можуть до 31.12.2021 року не використовувати касовий апарат. Якщо ж СГД перебуває на загальній системі оподаткування, то здійснення готівкових розрахунків з клієнтами відбувається також лише через РРО.

З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для тих платників єдиного податку 2-4 груп (для ризикових форм та умов впровадження діяльності), які здійснюють:

- реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

- реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Відповідно до Законів України від 20 вересня 2019 року №128-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг" та №129-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" платникам податків надано можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій – програмні РРО.

В ході семінару на запитання учасників щодо використанням РРО/ПРРО  платниками єдиного податку 2-3 групи при наданні платних послуг у сфері охорони здоров'я, зокрема послуг стоматологів, було надано відповіді, що застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим. У той же час, відповідно до статті 9 Закону України «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР у разі здійснення розрахунків за надані платні послуги у сфері охорони здоров'я у безготівковій формі (з рахунку на рахунок), через банківські установи, та виключно через сервіси переказу коштів або за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування РРО/ПРРО не застосовується.  Тобто, у разі отримання таким приватним підприємцем коштів на власний рахунок, застосовувати РРО не потрібно.

         До відома присутніх доведено, що для застосування ПРРО існує розроблене ДПС безкоштовне програмне рішення. Завантажити та встановити програмний РРО можна  на сайті ДПС України у банері Програмні РРО.

В ході семінару учасникам надані роз’яснення щодо порядку реєстрації ПРРО.

 

Упродовж січня поточного року фахівці Бахмутської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області області зареєстрували суб’єктам господарювання 11 реєстраторів розрахункових операцій, 25 ПРРО  та  35 книг обліку розрахункових операцій.

 

Довідки щодо реєстраційної процедури РРО/ПРРО платники податків можуть отримати у Центрі обслуговування платників Бахмутської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області за адресою: м.Бахмут, вул. Василя Першина, 8, з понеділка по четвер з 8-00 до 17-00, в п’ятницю з 8-00 до 15-45, перерва з 12-00 до 12-45, телефон для довідок: (0627) 44-60-15.