Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання нарахування та сплати єдиного внеску

, опубліковано 04 листопада 2020 о 15:34

В результаті проведеного аналізу звернень фізичних осіб – підприємців до Покровського відділу податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДПС у Донецькій області визначено найбільш поширені питання, які цікаві велику аудиторію фізичних осіб - підприємців. З метою підвищення податкової грамотності підприємців надаємо ці актуальні аспекти нарахування та сплати єдиного внеску.

 

Яким чином роботодавець розраховує єдиний внесок, якщо найманий працівник працює неповний робочий день та отримує заробітну плату менше мінімальної?

 Абзацом другим частини п’ятої ст. 8 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями визначено, що у разi якщо база нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) не перевищує розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд, сума ЄВ розраховується як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки ЄВ.  Порядок виплати заробітної плати регулює Закон України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 108).  

Так, ст. 3 Закону № 108 визначено, що мінімальна заробітна плата - це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна плата встановлюється одночасно в місячному та погодинному розмірах.  

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати (ст. 3 прим. 1 Закону № 108). 

Тобто, якщо працівник відпрацював повний місяць, працедавець зобов’язаний нарахувати заробітну плату не нижче за мінімальну. Роботодавець розраховує суму єдиного внеску, як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки єдиного внеску незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день.

 

Яким чином роботодавець нараховує єдиний внесок, якщо найманий працівник відпрацював неповний місяць та звільнився ?

У разі звільнення або прийняття працівника на основне місце роботи протягом місяця, в якому нарахована заробітна плата за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, сума ЄВ розраховується з фактично нарахованої заробітної плати незалежно від її розміру.

 

Яким чином сплачується єдиний внесок ФОП, який в межах одного місяця припиняє підприємницьку діяльність та повторно реєструється?  

У разі припинення підприємницької діяльності ЄВ сплачується за період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску із зазначенням типу форми «ліквідаційна». 

При повторній реєстрації підприємницької діяльності єдиний внесок сплачується до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць.

 

Як провести звірення сум нарахування та сплати ЄВ?

Проведення звірення стану розрахунків платника за податками, зборами єдиним внеском за звітний період, яке оформлювалося актом звірки встановленого зразку  (пункт 15  розділу ІІ наказу Міністерства доходів і зборів України від  05 грудня 2013 року №765) визнано таким, що втратило чинність, згідно наказу Міністерства фінансів України  №422 від 07 квітня 2016 року «Про затвердження Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

               Для зручності та економії часу платників податків Державною фіскальною службою України розроблено та запущено в дію модернізований електронний кабінет платника, який надає можливість платнику працювати у режимі реального часу за допомогою персональних комп’ютерів та смарт-пристроїв, без встановлення спеціалізованого програмного забезпечення. Це надає можливість контролювати рух  нарахування,   сплати, виникнення або погашення боргу.

           Вхід до  ЕКП здійснюється  за адресою:http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДПС. 

            Сподіваємося що зазначені роз’яснення будуть корисними для врахування в роботі.