Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Дружківська державна податкова іспекція ГУ ДПС у Донецькій області провела сеанс телефоного зв’язку «гаряча лінія» в м. Дружківка з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій

, опубліковано 04 листопада 2020 о 15:28

На питання, що надійшли під час «гарячої лінії» відповідала заступник начальника Дружківської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області Світлана Григор`єва. Пропонуємо вашій увазі найцікавіші питання та відповіді на них.

 

В який спосіб можна зареєструвати реєстратор розрахункових операцій?

 

Направити заяву на реєстрацію РРО до фіскальної служби можна через Електронний кабінет з використанням електронного цифрового підпису будь-якого акредитованого центру. Для цього в розділі «Ведення звітності» необхідно вибрати форму «J(F)1311402» – Заява про реєстрацію реєстратора розрахункових операцій за ф.№ 1-РРО.

 

В яких випадках може бути відмовлено у реєстрації ПРРО?

 

Відмова у реєстрації ПРРО формується у декількох випадках, а саме:

¾      якщо автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу (обов’язковість та/або послідовність підписання електронного документа, невідповідність електронного документа затвердженому формату (стандарту), не заповнення обов’язкових реквізитів, недійсність електронних підписів та/або печаток підписантів Заяви за ф. № 1-ПРРО;

¾       ПРРО із зазначеним у Заяві найменуванням вже зареєстрований в системі;

¾       якщо відсутня в базі даних податкової служби інформації про місцезнаходження господарської одиниці, котра вказана у Заяві, де буде використовуватися РРО або вона застаріла, тобто суб’єкт господарювання не повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган вчасно;

¾      суб’єкта господарювання не включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;

¾      виявлено розбіжності даних, вказаних у Заяві, з даними щодо обліку та реєстрації суб’єкта господарювання в контролюючих органах як платника податків.

Повідомлення про відмову в реєстрації ПРРО формує фіскальний сервер із зазначенням підстав для такої відмови, відповідно.

Як перейти на використання програмного РРО?

Для переходу на використання програмних РРО суб’єкту господарювання необхідно буде виконати прості наступні дії:

¾   встановити (інсталювати) на пристрій (гаджет) програмний РРО (або безкоштовне програмне забезпечення, розроблене ДПС або комерційний застосунок).

¾   зареєструвати програмний РРО. Для реєстрації ПРРО складається заява за формою № 1-ПРРО (форма J/F 1316602). Заява в електронній формі подається на фіскальний сервер засобами Електронного кабінету або засобами Єдиного вікна подання електронної звітності. Після автоматчної обробки заяви, ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО, який є унікальним числовим порядком реєстраційного запису в Реєстрі ПРРО та незмінюється до дати скасування РРО.

¾   отримати у одного із кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг електронні підписи касирів та/або печатки суб’єкта для роботи на програмному РРО або  у разі їх наявності направити повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованих сертифікатів відкритого ключа, що будуть застосовуватись на програмному РРО.

Після цих дій можна здійснювати операції через програмні реєстратори розрахункових операцій.