Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено семінар для бізнесу у Бахмутському управлінні

, опубліковано 20 липня 2020 о 09:58

У приміщенні Бахмутського управління 15 липня 2020 року відбувся семінар для платників податків на тему «Основи оподаткування», учасниками якого стали майбутні підприємці та представники бізнесу.

Семінар було проведено з дотриманням протиепідемічних та карантинних заходів, за участі завідувача сектору податкових сервісів  Наталі Бережной.

В ході семінару акцентувала увагу, що відповідно до Закону України від 13.05.2020 року № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» проводиться списання боргу  з єдиного внеску фізичним особам-підприємцям (загальна система оподаткування) та самозайнятим особам за їх заявами, а також штрафів та пені, які нараховані на ці суми недоїмки за період з 01.01.2017 до набрання чинності цим законом, у разі не отримання доходу від діяльності, за певних умов.

Нагадала присутнім що, з 23.05.2020 року набув чинності Закон України від 16.01.2020 № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі - Закон № 466). Внесено певні зміни, зокрема: змінено правила формування податкового кредиту як для платників що застосовують касовий метод; скасовано квартальний звітний податковий період і починаючи з липня 2020 року всі без виключення платники податку мають подавати податкову декларацію щомісячно; встановлено новий граничний строк реєстрації в ЄРПН - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.

Крім того, збільшено час для подання суб'єктами господарювання реєстраційних заяв для добровільної реєстрації платниками ПДВ та у разі обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, зміни ставки єдиного податку - не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ (замість 20 календарних днів);

Також нормами Закону № 466 конкретизовано положення Податкового кодексу України в частині визначення кола суб'єктів, які вважаються платниками податку на прибуток; збільшено вдвічі поріг річного доходу (з 20 до 40 млн гривень), який дає право платнику податку на прибуток для визначення об'єкту оподаткування без коригування фінансового результату на усі різниці, визначені розділом ІІІ Кодексу (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), а також для застосування виключно річного звітного періоду.

Зауважила, що разом з податковою декларацією обов'язкове подання річної фінансової звітності разом з аудиторським звітом. Вперше норма цього пункту застосується в 2021 році за підсумками 2020 звітного року. Внесено певні зміни, які впливають на нарахування амортизації, відбулись зміни у складі податкових різниць.

Вкотре наголосила, що за усними консультаціями можна звертатись за телефоном (0627)44-59-86, для відео-консультацій - засобами Skype (ім’я користувача_cop0502). Для листування слід використовувати офіційну скриньку ГУ ДПС – dn-gu@tax.gov.ua, Також, необхідну інформацію можна отримати на сайті ГУ ДПС - dn.tax.gov.ua, у соціальній мережі FACEBOOK (сторінка ДПС у Донецькій області).

Також нагадала, що на сьогодні ДПС впроваджено такі електронні сервіси:

-                     «реєстрація особи в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків під час державної реєстрації народження дитини»;

-                     «реєстрація особи в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків (віком 14-18 років) під час оформлення паспорта громадянина України у формі картки вперше»

         Довела до уваги присутніх, що з метою захисту прав споживачів податковою службою запроваджено «гарячу» телефонну лінію. Отже, у разі видачі чека невстановленої форми чи відмови в його видачі, можна звертатися:

-                     за номером телефону 0-800-501-007 (напрямок «4»);

-                     або написати скаргу на електронну адресу idd@tax.gov.ua.

Наприкінці семінару доповідач відповідала на питання платників податків.