Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бахмутському управлінні проведено семінар

, опубліковано 23 липня 2020 о 14:25

У приміщенні Бахмутського управління 22 липня 2020 року фахівцями відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб був проведений семінар на тему «Актуальні питання адміністрування податків і зборів з фізичних осіб», учасниками якого стали представники бізнесу та підприємці.

Головний державний ревізор-інспектор Кочетков Сергій довів до відома присутніх механізм списання податкового боргу з єдиного внеску, який почав діяти з дати набуття чинності Закону України від 13 травня 2020 року № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі – Закон № 592). Згідно нього, для ФОП на загальній системі оподаткування необхідно подати держреєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ОП заяву про припинення підприємницької діяльності, а до податкового органу - звітність з єдиного внеску (далі – ЄВ) за період з 01.01.2017 до 03.06.2020 року, якщо вона не була подана раніше. Самозайнята особа подає до податкового органу за основним місцем обліку заяву про зняття з обліку як платника ЄВ, та звітність з ЄВ за період з 01.01.2017 до 03.06.2020 року, якщо вона не була подана раніше.

Податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову списання.

Відмова буде прийнята у разі, якщо:                       

         1) платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 1 січня 2017 року до дня набрання чинності Закону № 592;

         2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом.

         Головний державний ревізор-інспектор Благодер Анна наголосила на тому, що 30 вересня 2020 року спливає термін сплати зобов’язань, які були визначені фізичними особами в деклараціях про майновий стан і доходи за 2019 рік.

         Звернула увагу платників  податку на можливість отримати  податкову знижку за звітний 2019 рік, за умовою подання по 31 грудня 2020 року включно декларації за 2019 рік. Перелік документів, які є підтвердженням витрат, що включаються до складу податкової знижки наведено у п.п.166.2.1 п.166.2 ст.166 Податкового Кодексу України. Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки та суми витрат платника податку, наведено у п.п.166.3.1.-166.3.9 п.166.3 ст.166 Податкового Кодексу України.

Окремо наголосила, що податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту - фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті (п. 166.4. ст.166 податкового Кодексу України).

Головний державний ревізор-інспектор Москаленко Іраїда довела до відома присутніх, що згідно зі змінами внесеними до Податкового Кодексу України Законом України від 30.03.2020 року № 540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» змінено  допустимі обсяги річного доходу  для фізичних осіб – підприємців, а саме: для  першої групи - 1 млн.грн, для другої групи - 5 млн.грн. та для третьої - 7 млн. грн.

Окремо наголосила, що відповідно до змін внесених до Податкового Кодексу України Законом України від 13.05.2020 № 591-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» штрафні санкції за несвоєчасне подання звітності  та несвоєчасну сплату єдиного податку за період з 01 березня  до останнього календарного дня місяця в якому завершено дію карантину не застосовуються. Також звернула увагу присутніх на мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.