Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році

, опубліковано 03 січня 2020 о 10:25

Мар’їнське управління Головного управління ДПС у Донецькій області нагадує.

З 1 січня 2020 року розпочнеться кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2019 році.

Задекларувати свої доходи це - конституційне зобов’язання та громадянський обов’язок кожного громадянина України. Декларування доходів – ознака цивілізованого суспільства, високої правосвідомості громадян та є одним з критеріїв партнерських взаємовідносин між платниками податків та державою.

Декларація подається громадянином за місцем свого проживання, за яким фізична особа береться на облік, як платник податку у контролюючому органі.

За вибором платника податків декларація подається до такого контролюючого органу в один із способів:

1) особисто платником податку або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою;

3) засобами електронного зв’язку в електронній формі.

З 1 січня 2020 року податкова декларація про майновий стан і доходи  подається за новою формою затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015р. № 859 у редакції наказу  Міністерства фінансів України від  25.04.2019р. № 177. Громадяни, які отримали інвестиційний прибуток, подають (додаток Ф1) до декларації, самозайняті особи (додаток Ф2), в зв’язку з використанням права на податкову знижку (додаток Ф3). Підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування, заповнюють (додаток 2) декларації, у якому відображається інформація щодо амортизаційних відрахувань.

Також громадянам надано право скористатися розстроченням податкових зобов’язань. За нормами Кодексу платник податку самостійно розраховує суми розстрочення таких податкових зобов'язань, які погашаються платником податків рівними частинами кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня і до 20 січня) починаючи з кварталу, що настає за тим кварталом, у якому до контролюючого органу подано відповідну заяву.

Отже, з метою розстрочення сум податкових зобов'язань, відповідно до п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, платник податку разом із декларацією подає до контролюючого органу письмову заяву довільної форми.

Відповідно до ст. 163 Податкового кодексу України підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб загальний річний оподатковуваний дохід, який включає доходи як з джерел їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ. Ставка збору – 1,5 відсотків об'єкта оподаткування. При цьому нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ. Передбачено, що платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Отже, за результатами звітного податкового року платник податку – фізична особа повинен подати декларацію та визначити податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

Нагадуємо, що податковим законодавством установлені такі строки для подання декларації:

- громадянин та особа, яка проводить незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним (останній день подання 30.04.2020р), граничний термін сплати зобов’язань - 31.07.2020 р.;

- підприємець – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (року)(останній день подання 10.02.2020 р.).