Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коментар (для газети «Маяк») начальника Покровського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області Павла Рисованного з актуальних питань реєстрації фізичних осіб підприємців плат

, опубліковано 02 грудня 2019 о 09:57

Питання: Які дії фізичної особи – підприємця, який знаходиться на загальній системі оподаткування у разі перевищення обсягу доходу в 1 млн гривень?

Відповідь: Відповідно до п. 181.1 ст. 181 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) обов’язковій реєстрації підлягають фізичні особи - підприємці у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у т.ч. з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи. Реєстраційна заява надається не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто зазначений обсяг оподаткованих операцій. 

Доречі, якщо особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування (п. 183.10 ст. 183 ПКУ).

Питання: Яким чином фізична особа – підприємець платник єдиного податку може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ?

Відповідь: Для обрання ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку 3 групи у розмірі 3% необхідно надати до контролюючого органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ: реєстраційну заяву (1- ПДВ) та заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Реєстрація таких осіб буде діяти з першого числа календарного кварталу, в якому буде застосуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість.

Питання: Чи може новостворена фізична особа – підприємець, яка має намір бути платником єдиного податку 3 групи з дня державної реєстрації, обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ?

Відповідь: Згідно пп.298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ суб’єкти господарювання, які бажають бути платниками єдиного податку 3 групи з дня державної реєстрації, можуть обрати лише ставку єдиного податку, що не передбачає сплату ПДВ у разі надання протягом 10 днів з дня державної реєстрації заяви щодо обрання спрощеної системи оподаткування (група 3, ставка 5%).