Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яка відповідальність передбачена за втрату або зіпсування Книги обліку доходів і витрат

, опубліковано 29 листопада 2019 о 09:50

Згідно з Податковим кодексом України, підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, під час впровадження своєї діяльності зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати відповідні підтверджуючі документи.

Статтею 44.5 Податкового кодексу України встановлено, що у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів, платник податків зобов'язаний у п'ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку. Підприємець зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Порушення встановлених законодавством строків зберігання документів з питань обчислення і сплати податків та зборів, або їх втрата чи зіпсування, а також не ведення або ведення не належним чином, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень, нагадали фахівці Костянтинівсько-Дружківського управління ГУ ДПС у Донецькій області.