Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку реєстрації та видів оподаткування йшлося під час семінару для підприємців у Бахмутському управлінні

, опубліковано 10 грудня 2019 о 09:51

04 листопада 2019 року у приміщенні Бахмутського управління був проведений семінар для платників податків щодо порядку реєстрації платників податків та видів оподаткування, учасниками якого стали майбутні підприємці та представники бізнесу.

Семінар відкрив заступник начальника управління – начальник відділу  адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Бахмутського управління ГУ ДПС у Донецькій області Сергій Клюєв.

               В ході семінару завідувач сектору обслуговування платників Бахмутського управління  Наталя Бережна ознайомила платників з питаннями особливостей постановки на облік в органах ДПС. Узяття на облік підприємця в податкових органах за основним місцем обліку проводиться в день отримання від держреєстратора відомостей про державну реєстрацію фізособи-підприємця та здійснюється датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб.

Повідомила,  що у 2019 році залишається чотири групи платників єдиного податку,  кому та за яких умов можна перебувати на кожній з них, за якими ставками сплачується єдиний податок у 2019 році, а хто не має права бути єдинником.

Акцентувала увагу, що дуже важливо уважно прорахувати та визначити, на якій системі оподаткування економічно вигідно провадити діяльність: на загальній чи спрощеній.

Загальна система оподаткування вигідніша тим підприємцям, які під час провадження своєї підприємницької діяльності мають значні витрати, адже на цій системі витрати враховуються при розрахунку бази оподаткування. Зазвичай це підприємці, які займаються виробничою діяльністю (придбаваючи сировину для виробництва) або торгівлею товарами, де на переважну частину витрат припадають собівартість продукції, витрати на транспортування, оплата праці тощо.

Спрощену систему оподаткування (єдиний податок) найчастіше обирають підприємці, які мають незначні витрати, адже особливістю такої системи оподаткування є визначення бази оподаткування без урахування витрат. Зазвичай це сфера послуг із незначною питомою вагою витрат або торгівля продукцією власного виробництва (без залучення сировини для її виробництва). Для спрощеної системи оподаткування (1–3 групи платників єдиного податку) є чимало обмежень, як у частині видів діяльності, кількості найманих працівників, так і в частині граничного обсягу річного доходу.

Фізособи-фермери можуть обрати четверту групу платників єдиного податку. До неї належать фізичні особи — підприємці, які провадять діяльність лише в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 р. № 973-IV , за умови виконання сукупності певних вимог.

Також звернула увагу, що електронні сервіси ДПС – економія часу для платників, які забезпечують комфортні умови для платників, скорочують час на пошук необхідної інформації і дозволяють отримати її дистанційно. Як альтернативу можна використати онлайн-реєстрацію. Зауважила, що для ідентифікації фізичної особи за таких обставин використовується електронний цифровий підпис.

Завершення семінару відбулося у форматі запитань-відповідей та активної дискусії.