Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації застосування РРО

, опубліковано 09 грудня 2019 о 11:58

У ЦОП Мирноградської ДПІ та Ясинуватсько-Авдївської ДПІ Покровсько-Добропільського управління ГУ ДПС у Донецькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Новації застосування РРО».

Відповіді на запитання платників податків надавала начальник Мирноградської ДПІ Наталія Кононіхіна. Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі запитання, які надійшли від платників податків:

Які види РРО можна застосовувати у 2020 році?

Суб’єктам господарювання, які здійснюють розрахункові операції готівковими коштами (платіжними картками, платіжними чеками, жетонами тощо) у 2020 році пропонується альтернатива щодо виду застосування РРО, тобто можна буде використовувати як звичайний (класичний РРО), так і програмний РРО.

Програмний РРО – це програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення, що використовується на будь-якому пристрої (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення, фіскальні функції якого реалізовані через фіскальний сервер контролюючого органу і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу.

Контролюючий орган (ДПС) забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання програмного РРО. Всі розрахункові операції реєструватимуться на фіскальному сервері ДПС, тобто кожному розрахунковому документу, створеному програмним РРО, присвоюватиметься певний унікальний номер (код).

Використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року.

Які можливості Е-кабінету будуть доступні у зв’язку із змінами по РРО?

Користувачам – покупцям товарів, робіт та послуг через Електронний кабінет забезпечується можливість:

- контролю достовірності розрахункових документів, які зберігатимуться у системі обліку документів РРО;

- заповнення та подання скарг покупця щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій, якщо вартість товарів (робіт, послуг), які є предметом скарги, на день їх отримання покупцем (споживачем) перевищує 850 гривень;

- отримання про стан розгляду скарги покупця (споживача), про застосовані штрафні (фінансові) санкції за наслідками розгляду скарги або про причини їх застосування податковим органом, про зарахування сум штрафних (фінансових) санкцій до бюджету, про стан виконання висновку про компенсацію частини суми штрафних (фінансових) санкцій за скаргою покупця (споживача) в обсягах та порядку, встановлених законодавством.

Коли і для кого застосування РРО стане обов’язковим?

З жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2-4 груп, які:

- торгують або надають послуги через Інтернет;

- торгують ювелірними виробами;

- продають уживані товари в магазинах (секонд хенд);

- ресторани, кафе, ресторани швидкого обслуговування;

- турагенства і туроператори;

- готелі та подібні місця тимчасового розміщення;

- реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках);

- реалізація деталей та приладдя для автотранспортних засобів.

З 1 січня 2021 року використання РРО буде обов’язковим для фізичних осіб платників єдиного податку 2,3,4 груп незалежно від видів діяльності, крім:

- платників єдиного податку 1 групи;

- ФОП, які здійснюють розрахунки виключно в безготівковій формі;

- торгівля на ринку власними вживаними речами або продуктами власного підсобного господарства.