Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Плануєте припинення підприємницької діяльності -- що необхідно знати

, опубліковано 10 грудня 2019 о 11:42

Днями, під час інтерв’ю з редактором газети «Наша Дружковка» Євгенієм Фіалко, заступник начальника Дружківського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Костянтинівсько-Дружківського управління ГУ ДПС у Донецькій області - Юлія Семеренко, розповіла на що необхідно звернути увагу у разі припинення підприємницької діяльності.

Податківець пояснила,  що для закриття ФОП, підприємцю необхідно подати заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності до держреєстратора одним із способів:

  • в паперовій формі - документи подаються особисто заявником або надсилаються поштою. У разі подання документів поштою справжність підпису заявника повинна бути нотаріально посвідчена;
  • в електронній формі - документи подаються заявником через портал електронних сервісів. Скористатися таким способом надання документів можуть тільки ті ФОП, які мають дійсний кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Державний реєстратор в продовж 24 годин після надходження заяви має внести відомості про припинення в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та направити їх до всіх контролюючих органів де платник перебуває на обліку, пояснила Юлія Семеренко.

Звернула увагу на те, що державна реєстрація закриття підприємницької діяльності фізичної особи не припиняє його зобов’язань, що виникли під час впровадження діяльності, а також не змінює строків та порядку виконання таких зобов’язань і застосування санкцій за їхнє невиконання. Тому такій особі необхідно забезпечити остаточні розрахунки з бюджетом і соціальними фондами з податків і зборів, які були нараховані та не сплачені за період впровадження діяльності та у визначений законодавством термін подати відповідну податкову звітність.

Юлія Семеренко наголосила, що у разі наявності питань щодо припинення підприємницької діяльності, можна звернутися до Центру обслуговування платників у м. Дружківка за адресою: вул. Соборна, 26 або за телефоном (06267) 4-23-06.