Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На тему легалізації праці дискутували під час зустрічі за «круглим столом» представники бізнесу та податківці

, опубліковано 28 листопада 2019 о 10:27

Днями відбулась зустріч начальника Вугледарської державної податкової інспекції Мар’їнського управління Головного управління ДПС у Донецькій області Наталії Іваницької з представниками бізнесу на тему «Легалізація заробітної плати та трудових відносин».

Посадовець нагадала, що нелегальна зайнятість – це, звичайно, використання роботодавцями найманої робочої праці без належного оформлення трудових відносин та зауважила, що для цього роботодавцями крім традиційного використовуються й інші способи: це так звані стажування чи застосування випробувального терміну або оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час.

Наталія Іваницька звернула увагу, що стажування проводиться до початку прийому на конкретну роботу, а випробування – в процесі роботи.

Зазначила, що прийняття на роботу працівників під виглядом стажування, без проведення відповідної оплати, є порушенням законодавства про працю і ознакою застосування примусової праці, використання якої заборонено ст. 43 Конституції України і нормами міжнародного права.

Звернула увагу роботодавців, що випробувальний термін згідно чинного законодавства може бути застосований роботодавцем тільки після офіційного працевлаштування найманої особи. Умова про випробування повинна бути обумовлена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Причому в період випробування на працівників також поширюється законодавство про працю.

Нагадала, що цивільно-правові договори застосовуються, як правило, для виконання конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів праці, і у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється.

Зауважила, що небезпека «тіньової» зарплати, як і «тіньової» зайнятості, полягає не тільки у тому, що бюджет недоотримує кошти, мінімізуються надходження до Пенсійного фонду, а особливо в тому, що люди не матимуть змоги отримати пенсію та інші соціальні виплати, які відповідають рівню їхньої реальної зарплати.

За найбільш серйозні порушенням недобросовісним роботодавцям доведеться розпрощатися з немаленькою сумою.

Наприклад, за використання нелегальної праці, відповідно до статті 265 КЗпП, передбачена відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного не задекларованого працівника, і у 2019 році вона становитиме 125 тис.190 гривень.

Звернула увагу роботодавців, що при виявленні одного нелегального працівника, доведеться заплатити штраф, якого б вистачило на сплату єдиного внеску за цього ж працівника більше ніж на 11 років і тому потрібно ґрунтовно задуматися над офіційним працевлаштуванням власних працівників, адже економічну вигоду від використання задекларованої праці та сплати усіх належних податків і зборів видно неозброєним оком.

Окрім того, сплата штрафу не відміняє усунення порушення.