Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Бахмутському управлінні пройшов семінар з питань новацій податкового законодавства

, опубліковано 29 листопада 2019 о 09:22

27 листопада у приміщенні Бахмутського управління був проведений семінар для платників податків на тему «Ліцензії на право зберігання пального. Нові правила з РРО та кешбеку», учасниками якого стали представники бізнесу.

Заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Бахмутського управління ГУ ДПС у Донецькій області Сергій Клюєв відкрив семінар, оголосив регламент семінару та проінформував учасників заходу, що 19 жовтня у «Голосі України» були опубліковані закони про нову роботу з РРО та кешбек, які спрямовані на захист легального бізнесу від недобросовісної конкуренції, виведення з тіньового обігу частки готівкових розрахунків та покращення ефективності податкового адміністрування.

В ході семінару головний державний ревізор-інспектор сектору контролю за обігом та оподаткуванням підакцизих товарів Бахмутського управління  ГУ ДПС у Донецькій області Олена Новикова повідомила про зміни у податковому законодавстві, внесені Законом України від 23.11.2018 року N2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», що набрали чинності з 1 липня 2019 року.

Відповідно до ст. 1 Закону №481 місце зберігання пального визначено як місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємкості, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

А саме, роз’яснено, що згідно з ч.16 ст. 15 Закону № 481, суб'єкт господарювання має право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Фахівцями роз’яснено, що статтею 15 Закону №481 визначено, що ліцензії на право зберігання пального видаються уповноваженими КМУ органами виконавчої влади за місцем розташування місць зберігання пального терміном на п'ять років.

Відповідно до ч. 22 ст. 18 Закону №481 (із змінами) до суб'єктів господарювання не застосовується фінансова санкція у вигляді штрафу, передбачена ст. 17 цього Закону, у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії.

Щодо нових правил з РРО та кешбеку ознайомила платників податків старший державний інспектор Бахмутської ДПІ Бахмутського управління Галина Крючкова.

Повідомила, що Закон України №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (законопроект №1053-1) набере чинності через шість місяців з дня його опублікування (тобто з 19 квітня 2020 року можна буде застосувати програмні РРО), крім правил сплати штрафів, компенсації покупцям частини вартості за товари, придбані без фіскального чеку, та нових розмірів штрафів за незастосування РРО та інших видів порушень, встановлених у ст. 17 Закону про РРО. Вони почнуть діяти з 1 жовтня 2020 року. Розміри штрафів з цієї дати будуть становити 100% за перше порушення, а за друге та більше – 150%.

Закон України №129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» (законопроект №1073) набере чинності також через шість місяців з дня його опублікування (з 19 квітня 2020 року), крім норм Податкового кодексу України щодо кешбеку, які запрацюють з 1 жовтня 2020 року щодо заборонених видів діяльності та збільшення граничного доходу для ІІ групи єдинників до 2,5 млн грн та обов'язкового застосування РРО для всіх видів діяльності фізосіб-єдинників ІІ-ІV груп. Ці зміни почнуть діяти з 1 січня 2021 року, а застосування РРО для окремих видів діяльності фізосіб-єдинників почнеться з 1 жовтня 2020 року.

Функцію програмного РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон), на який встановлено відповідне програмне забезпечення. При цьому  реєстрація програмного РРО здійснюватиметься через Електронний кабінет.

Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки, законами пропонується запровадити з 1 жовтня 2020 року так званий механізм кешбеку, що передбачає можливість здійснення компенсації покупцеві (споживачеві) 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, застосованих за його скаргою.

Завершення семінару відбулося у форматі запитань-відповідей та активної дискусії.