Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У 2018 році на розгляд до органів ДФС Донецької області надійшло понад півтисячі письмових звернень громадян

, опубліковано 14 січня 2019 о 16:43

До Головного управління ДФС у Донецькій області (далі – ГУ ДФС) і підпорядкованих територіальних органів області у 2018 році надійшло 523 письмових звернення громадян (489 заяв, 34 скарга), що на 11 звернень або 2,1% більше, ніж за відповідний період 2017 року.

Кількість скарг складає 34, у тому числі одна скарга – на недоліки у роботі ГУ ДФС, 29 – на дії, бездіяльність посадових осіб ГУ ДФС та перегляд їх рішень, 4 – на корупційні діяння посадових осіб ГУ ДФС.

Основні питання, які порушено у письмових зверненнях за 2018 рік – проведення контрольно-перевірочної роботи (148 звернень або 28,3%), питання загальнодержавних і місцевих податків (98 звернень або 18,7%), єдиного соціального внеску (52 звернення або 9,9%). Відповіді на всі звернення надані своєчасно.

З початку року до ГУ ДФС та підпорядкованих територіальних органів надійшло 16 колективних звернень від 149 громадян, в яких переважно порушувались питання щодо проведення перевірок діяльності суб’єктів господарювання.

За соціальним станом перше місце посідають звернення підприємців (105 або 16%), друге – пенсіонерів (39 або 6%), третє – фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (13 або 2%). У значній частині звернень неможливо визначити соціальний стан авторства заявників (472 звернення або 72%).

Від жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», інвалідів Великої Вітчизняної війни, Героїв Соціалістичної Праці, Героїв Радянського Союзу та Героїв України до ГУ ДФС та підпорядкованих територіальних органів за звітний період письмових звернень не надходило. Що стосується категорій авторів звернень, то у 96% авторів звернень або 630 громадян їх категорію не визначено.

Від громадян, які потребують соціального захисту, надійшло 25 звернень або3,8% всіх авторів звернень: від 13-ти інвалідів ІІ групи, 3-х інвалідів ІІІ групи, 2-х інвалідів І групи, 3-х інвалідів війни, учасника війни та ін. Основними питаннями, з якими зазначені категорії громадян звертались до територіальних органів ДФС, були питання щодо проведення контрольно-перевірочної роботи, інформування про ухилення від сплати податків, податку на доходи фізичних осіб, ЄСВ та ін. На всі звернення відповіді надані своєчасно.

Із 523 письмових звернень громадян розглянуто 513 звернень: на 449 звернень надано відповідні роз`яснення, вирішено позитивно 20 звернень, відмовлено у задоволенні 12 звернень, направлено на розгляд за належністю до інших органів 11 звернень, не підлягало розгляду як анонімні 15 звернень. Повернуто авторам 6 звернень, оскільки вони були оформлені з недотриманням вимог частини сьомої статті 5 Закону України «Про звернення громадян». На розгляді перебувають 10 звернень, оскільки не настав термін їх виконання.

Протягом січня-грудня 2018 року посадовими особами Головного управління ДФС у Донецькій області і територіальних органів проведено 56 прийомів громадян. Серед усних звернень – 55 заяв та одна скарга.

За соціальним станом найбільшу частку усних звернень становлять підприємці (29 звернень або 46%), пенсіонери (13 звернень або 20,6%), робітники (7 звернень або 11,1%). Від громадян, які потребують соціального захисту, усних звернень не надходило.

Від жінок, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», інвалідів Великої Вітчизняної війни, Героїв Соціалістичної Праці, Героїв Радянського Союзу та Героїв України до ГУ ДФС та підпорядкованих територіальних органів за звітний період усних звернень не надходило.

Найбільш актуальні питання усних звернень 2018 року – сплата місцевих податків (10 звернень або 17,9%), загальнодержавних податків і ЄСВ (по 9 звернень або 16,1%), проведення контрольно-перевірочної роботи та надання консультацій з питань податкового законодавства (по 7 звернень або 12,5%).

За результатами розгляду усних звернень громадян на 44 надано роз’яснення, 12 – вирішено позитивно.