Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відтермінування декларування для певних держслужбовців: хто і за яких умов має таке право

, опубліковано 20 лютого 2024 о 14:00

Із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей декларування осіб, які обіймають посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» від 15 березня 2022 року № 3384-ІХ про відновлення е-декларування, для певних категорій посадовців було передбачено можливість тимчасово відтермінувати подання декларацій, а самє:

  • військовослужбовці ЗСУ, Держприкордонслужби, Держспецзв'язку, інших військових формувань, поліцейськіособливого призначення, які залучені до ведення бойових дій;
  • особи, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, або в районі проведення воєнних (бойових) дій;
  • особи, які перебувають на лікуванні внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов'язаних з виконанням службових обов'язків в умовах воєнного стану;
  • особи, які є полоненими, інтернованими або перебувають в заручниках;
  • члени сімей вищезазначених осіб.

Щоб скористатися правом на тимчасове неподання е-декларації, відповідним посадовцям чи їх родичам досить офіційно підтвердити свій статус відповідними документами та надати їх до органу, установи чи організації, де вони проходять службу чи працюють. Наприклад, для військовослужбовців таким документом може бути копія військового квитка, довідка про отримання поранення при виконанні службових обов’язків тощо.

Важливо зазначити, що термін відтермінування обмежено конкретним проміжком часу, або настанням певної події.

Декларації, подання яких було відтерміновано, необхідно буде подати не пізніше 90 календарних днів з дня настання однієї з наступних обставин:

  • припинення або скасування воєнного стану;
  • звільнення з військової служби (служби в поліції);
  • припинення чи скасування тимчасової окупації;
  • звільнення (припинення повноважень);
  • повернення до місця проходження служби, роботи;
  • з дня повернення на підконтрольну Україні територію;
  • з дня завершення відповідного стаціонарного лікування чи відпустки;
  • з дня настання однієї з вищезазначених обставин щодо членів сім'ї.

 

Таким чином, коли такі умови припиняють діяти, особа втрачає підстави для відтермінування і в неї автоматично виникає обов’язок подати декларацію протягом 90 днів з моменту зміни статусу або умов служби чи перебування.

Відповідно до роз’яснень Нацагенства з питань запобігання корупції, державні службовці та посадовці після втрати підстав для відтермінування мають задекларувати повний останній календарний рік своєї роботи на посаді.

Наприклад, якщо 16 лютого 2024 року посадовець повернувся з тимчасово окупованої території, то протягом 90 днів – до 16 травня 2024 року включно він має задекларувати свої доходи і майно за 2021-2022, 2023 рік.

Йдеться саме про повний календарний рік. Разом з тим декларація за поточний рік подається у звичайному порядку – до 01 квітня наступного року, як і для решти службовців. Тобто, подання “відтермінованої” декларації не звільняє від декларування у штатному режимі.

Окремої уваги потребує ситуація з військовими з числа державних службовців, які служать за контрактом у Збройних силах України чи інших утворених відповідно до законів військових формувань.

Вони зобов’язані подати декларацію за останній повний рік перебування на посаді протягом 90 днів з моменту “припинення обставини, що була підставою для відтермінування” подання декларацій. 

При цьому для них такою “обставиною” є саме дія воєнного стану в Україні. Відповідно, відлік 90 днів для декларування починається з моменту припинення чи скасування воєнного стану в нашій країні.

При припиненні підстав для відтермінування можуть виникати питання щодо коректного визначення звітного періоду декларування для посадовців зі специфічними умовами. Деякі з них:

- якщо особа подає щорічні декларації, то звітним періодом буде повний минулий календарний рік – незалежно від дати припинення відтермінування у поточному році;

- якщо особа подає декларацію після звільнення, то звітним періодом є повний останній календарний рік перебування на посаді. 

Водночас терміни відтермінування є чітко регламентованими і не є безстроковими. Тому після втрати відповідного особливого статусу або зміни умов служби чи перебування терміново необхідно відновити процес декларування у штатному режимі.

Зрештою повноцінне функціонування системи е-декларування є запорукою успішної боротьби з корупцією та побудови прозорої публічної служби. І відтермінування жодним чином не звільняє від обов'язку докласти максимум зусиль для заповнення та подання достовірної декларації за період перебування на посаді, незважаючи на будь-які складні життєві обставини.

 

Важливо:

  • декларування є важливим інструментом запобігання корупції;
  • відтермінування подання декларацій не означає звільнення від декларування;
  • декларанти повинні уважно стежити за змінами у законодавстві та подати декларації у встановлені терміни.

 

Для отримання додаткової інформації: