Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здавали квартиру в оренду іншим громадянам – задекларуйте дохід!

, опубліковано 18 квітня 2013 о 10:09

Кампанія декларування доходів, отриманих громадянами протягом 2012 року, триває. Зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи громадяни, які отримували неоподатковувані доходи, зокрема, від інших громадян від надання майна в оренду.

А саме, якщо орендарем нерухомого майна, наприклад, квартири, що належить громадянину, є юридична особа чи фізична особа – підприємець, то стосовно такого громадянина вони є податковими агентами і зобов’язані утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб.

У разі якщо фізична особа – орендар не є суб’єктом господарювання (податковим агентом), то відповідальність за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету несе сам орендодавець (громадянин, який здає майно в оренду).

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Податковим кодексом України для квартального звітного (податкового) періоду. Тобто, протягом 40 календарних днів, наступних за останнім днем звітного кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом року податку та нарахованого податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації. Така декларація подається до 1 травня року, що настає за звітним, до органу ДПС за податковою адресою платника податку (місце прописки згідно паспортних даних).

Дохід від здачі в оренду власного нерухомого майна підлягає оподаткуванню за ставкою 15% та(або) 17%. 

Ставка 15% застосовується, якщо загальна сума доходів, отриманих у звітному податковому місяці, не перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році – 10730 грн.), а 17% – із суми, що перевищує зазначений десятикратний розмір.

Шановні громадяни! Якщо протягом 2012 року Ви здавали власну нерухомість в оренду іншим громадянам, то Ви зобов’язані до 1 травня 2013 року подати декларацію про доходи до податкового органу за місцем своєї податкової адреси.

Пам’ятайте, що своєчасне та добровільне декларування своїх доходів – гарантія уникнення відповідальності у вигляді штрафних санкцій. Задекларувати доходи Ви можете у зручний для себе час.