Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про спрощену систему оподаткування під час “гарячої лінії”

опубліковано 12 червня 2024 о 12:33

Селидівська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області нагадує, що фізичні особи - підприємці можуть здійснювати підприємницьку діяльність на спрощеній системі оподаткування. З приводу цього, за участі старшого державного інспектора Селидівської ДПІ Наталіі Попкової, відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». 

Пропонуємо вашій увазі відповіді на найчастіші запитання.

Питання: Які є групи спрощеної системи оподаткування та види діяльності?

Відповідь: Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку та здійснюють види діяльності: 

1 група – торгівля з торгівельних місць на ринку, надання побутових послуг населенню. Не використовують працю найманих працівників. Граничний обсяг доходів на 2024 рік 1185700 грн.;

2 група – виробництво та продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, надання послуг лише населенню та платникам єдиного податку (крім обмежень, встановлених п. 291.5 ПКУ). Наймані працівники – не перевищує 10 осіб (необхідно щомісяця нараховувати зарплату, з якої сплачувати ПДФО, військовий збір). Граничний обсяг доходів на 2024 рік 5921400 грн.;

3 група – види діяльності – будь які (крім обмежень, встановлених п. 291.5 ПКУ). Кількість найманих працівників – без обмежень (необхідно щомісяця нараховувати зарплату, з якої сплачувати ПДФО, військовий збір). Граничний обсяг доходів на 2024 рік 8285700 грн..

Питання: Які ставки та терміни сплати єдиного податку (ЕП)? 

Відповідь: Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - прожитковий мінімум), другої групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - мінімальна заробітна плата), третьої групи - у відсотках до доходу (відсоткові ставки). 

Для першої групи платників єдиного податку - не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму, на 2024 рік – 302,80 грн. Термін сплати  - не пізніше 20 числа кожного місяця або авансовим внеском за весь звітний період.

Для другої групи платників єдиного податку - не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, на 2024 рік – 1420,00 грн.. Термін сплати - не пізніше 20 числа кожного місяця або авансовим внеском за весь звітний період;

Відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

- 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з цим Кодексом. Термін сплати – протягом 10 днів після терміну подання декларації з ЄП;

- 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Термін сплати – протягом 10 днів після терміну подання декларації з ЄП.

Питання: Яке ведення обліку та складання податкової звітності на спрощеній системі оподаткування? 

Відповідь: Платники єдиного податку першої групи ведуть облік доходів у довільній формі, в електронному або паперовому вигляді. Надають щорічно декларацію з єдиного податку (з додатком по єдиному внеску) – протягом  60 днів після закінчення року. 

Платники єдиного податку другої групи ведуть облік доходів у довільній формі, в електронному або паперовому вигляді. Ведення обліку товарних запасів для окремих видів діяльності. Надають щорічно декларацію з єдиного податку (з додатком по єдиному внеску) – протягом  60 днів після закінчення року. Податковий розрахунок у разі використання найманих працівників (40 календарних днів після закінчення кварталу).

Платники єдиного податку третьої групи ведуть облік доходів у довільній формі, в електронному або паперовому вигляді. Ведення обліку товарних запасів для окремих видів діяльності. Надають декларацію з єдиного податку  - 40 днів після закінчення кварталу, з додатком по єдиному внеску до річної декларації ЄП. Податковий розрахунок у разі використання найманих працівників (40 календарних днів після закінчення кварталу).

Питання:  На якій групі платники єдиного податку застосовують РРО / ПРРО? 

Відповідь: Застосовуються для платників ЄП другої та третьої груп, крім безготівкових розрахунків через банківські установи, в окремих випадках замість РРО/ ПРРО можуть застосовуватися КОРО та РК. Платники ЄП першої групи не застосовують РРО/ПРРО.

Також, Наталія Попкова звернула увагу, що за отриманням усних консультацій з надання адміністративних послуг та практичної допомоги щодо подачі декларації в електронному вигляді та з питань роботи по використанню електронних сервісів від ДПС платники можуть звернутися до фахівців ЦОП Селидівської ДПІ, які тимчасово здійснюють прийом за адресою: 

м.Покровськ, вул.Європейська, б.1, або за телефоном: +380664801183. 

Найзручніше спілкуватися використовуючи можливості Електронного кабінету платника податків, або застосунку «Моя податкова».