Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майстер-клас Дружківської ДПІ з питань податкової знижки за витратами на освіту

опубліковано 06 червня 2024 о 10:28

Днями у Дружківській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Донецькій області був проведений майстер-клас з питань податкової знижки за витратами на оплату освіти або навчання, здійсненими у 2023 році. 

Під час проведення заходу старший державний інспектор Анжела Биченко розповіла як отримати податкову знижку та надала практичну допомогу в заповненні та наданні річної декларації про майновий стан і доходи засобами Електронного кабінету платників податків.

Податкова знижка – це можливість повернути від держави частину сплаченого податку на доходи за придбання певних товарів чи послуг протягом звітного року. Право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України. Податкова знижка надається у поточному 2024 році за наслідками попереднього 2023 року і подається включно до 31 грудня 2024 року. Право на податкову знижку на наступні роки не переноситься.

Податківець звернула увагу, що отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка сплачувала кошти на користь навчального закладу (студент, його батьки та усиновлювачи), за умови офіційного працевлаштування та сплати податку на доходи. 

Документи до контролюючого органу надаються особисто або уповноваженим на це громадянином, поштою, або через Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua/).

Інспекторка надала практичні поради зі створення та заповнення Податкової декларації про майновий стан і доходи та Додатку Ф3 «Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи з фізичних осіб, у зв’язку з використанням права на податкову знижку», завантаження скан-копій підтверджуючих документів. Крім того, розповіла, що ДПС було розроблено та введено в дію мобільний застосунок «Моя податкова», який також надає змогу в розділі «Послуги» подати декларацію про майновий стан і доходи та приєднати всі необхідні документи для отримання податкової знижки. 

Фахівець акцентувала увагу присутніх, що сума знижки на навчання, зараховується на банківський рахунок, відкритий у будь-якому банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 днів після надходження такої податкової декларації.