Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З підприємцями Покровської громади обговорили питання РРО під час сеансу «гаряча лінія»

опубліковано 06 червня 2024 о 11:27

    Підприємці Покровської громади під час сеансу телефонної «гарячої лінії» змогли поставити питання щодо застосування РРО головній державній інспекторці Покровської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області Людмилі Олійник.

    Учасники телефонної розмови мали питання щодо застосування у практичній діяльності законодавства у сфері використання реєстраторів розрахункових операцій. Обговорення відбувалося у режимі питання-відповідь: кому обов’язково використовувати РРО, хто має пільги незастосування РРО, як вести облік товарів і кому, як правильно кодувати товар та передавати звітність, які реквізити фіскального чека та інші. 

    Відповідаючи на питання платників податків, податківчиня наголосила, що  основним критерієм, що призводить до виникнення обов'язку застосування платниками податків здійснювати продаж товарів, робіт, послуг із  обов'язковим застосуванням реєстратора розрахункових операцій, є спосіб продажу, запропонований споживачу самим продавцем. 

    Застосування РРО є обов'язковим - якщо у господарській одиниці як спосіб оплати товарів, робіт, послуг приймаються готівкові кошти, електронні платіжні засоби (платіжні інструменти, реалізовані на будь-якому носії), замінники гривні ( платіжні талони, чеки, жетони,) та відбулось повернення товарів, невиконання робіт, послуг тощо.

    РРО/ПРРО не потрібно застосовувати  платникам єдиного податку 1 групи, якщо всі розрахунки проводяться через реквізити поточного рахунку, здійснюється діяльність, визначена статтею 9 Закону від 06.07.1995 № 265/95- ВР, використовується КОРО та РК відповідно до Переліку, затвердженого Постановою КМУ від 23.08.2000 №1336 (зі змінами).

   Окремо зупинилися на використанні більш сучасних – програмних РРО, для яких ДПС розробила безкоштовне програмне забезпечення. Податківчиня звернула увагу, що на вебпорталі ДПС України функціонує банер «Програмні РРО», в якому розміщені нормативно-правові акти щодо використання РРО, повідомлення-роз'яснення для платників з даного питання і безпосередньо програмне забезпечення РРО.