Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо переваг застосування ПРРО

опубліковано 13 травня 2024 о 10:11

ДПС України вже давно створила безкоштовний програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), завдяки якому можна проводити розрахункові операції у готівковій або безготівковій формі. Її можна використовувати при реалізації товарів та послуг у різних сферах.

Нещодавно у Волноваській ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з актуальних питань щодо переваг застосування програмного РРО. 

На запитання додзвонювачів відповідав начальник Волноваської ДПІ Геннадій ОХРИМЕНКО. Наводимо деякі з них:

 

Питання: Яка перевага ПРРО перед РРО?

Відповідь: Для проведення розрахунків суб’єкт господарювання обирає самостійно – РРО чи ПРРО, яке він буде застосовувати. Порівняно зі звичайним касовим апаратом ПРРО має безліч переваг. До них, зокрема, належать:

·                        за допомогою різних гаджетів програмне забезпечення можна завантажити на смартфон, планшет, комп’ютер тощо;

·                        швидка та зручна реєстрація ПРРО через Електронний кабінет;

·                        можливість використання режиму «офлайн»;

·                        відсутність необхідності ведення книг обліку розрахункових операцій;

·                        електронні чеки замість паперових.

Крім того, до переваг використання ПРРО відноситься:

·                        вільний вибір для суб’єктів господарювання (РРО або ПРРО);

·                        відсутність посередників (еквайєра, ЦСО);

·                        відсутність експертизи для комерційних ПРРО;

·                        пристосованість для будь якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android, iOS, Web версія;

·                        онлайн реєстрація в контролюючому органі;

·                        безкоштовність (програмне рішення ДПС), яке можна завантажити з сайту ДПС (https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestrator-rozrahunkovih-operatsiy/) і встановити на свій пристрій. 

Нагадуємо, що безкоштовною є не тільки сама програма, але і її підтримка. 

 

Питання: Як почати роботу з ПРРО?

Відповідь: Щоб розпочати роботу з ПРРО потрібно:

·                        Обрати програмне забезпечення. На веб-порталі Головного управління ДПС у Донецькій області у відповідному розділі банеру «Програмні РРО» розміщені безкоштовні програмні РРО.

·                        Отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП) для відповідальної особи. На веб-порталі КЕП ДПС розміщено роз’яснення та зразки заповнення документів.

·                        Зареєструвати господарську одиницю, де буде використовуватись ПРРО. Повідомити ДПС про такий об’єкт оподаткування шляхом подання повідомлення за формою № 20-ОПП.

·                        Подати Заяву про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (форма J/F 1316604) або декілька заяв – за потреби. Заяву в електронній формі подають засобами Електронного кабінету. 

·                        Зареєструвати касира на фіскальному сервері. Реєстрація касира здійснюється шляхом подання Повідомлення про надання інформації щодо кваліфікованого сертифіката відкритого ключа (форма J/F1391802) через Електронний кабінет.

·                        Ввести в ПРРО перелік товарів.

·                        Службовий документ про відкриття/закриття зміни створюється на ПРРО автоматично з присвоєнням локального номеру та направляється до фіскального серверу ДПС. Реєструється сервером шляхом присвоєння номера, який є номером зміни. Номер зміни повідомляється особі, яка відкриває зміну на ПРРО, у відповіді фіскального сервера. На одному ПРРО може бути відкрита одночасно тільки одна зміна. При цьому дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.

·                        Закрити робочу зміну. Для цього формується фіскальний звітний чек/фіскальний звіт.

 

Питання: Які можливості ПРРО?

Відповідь: Функціональні можливості ПРРО:

·                        створення та реєстрація фіскальних чеків;

·                        легке додавання товарів та послуг у фіскальний чек;

·                        друк та відправка фіскальних чеків покупцям на пошту або у месенджери;

·                        відкриття/закриття зміни;

·                        службове внесення/службова видача;

·                        ведення довідників номенклатури;

·                        експорт/імпорт довідників номенклатури;

·                        продаж товарів/послуг, відсутніх в довіднику номенклатури;

·                        використання сканера штрих-кодів;

·                        використання різних форм розрахунку (готівкова/безготівкова/комбінована (і готівка, і картка));

·                        просте оформлення знижки на окремий товар або всю суму чека;

·                        оформлення повернення товарів та чеків повернення;

·                        формування та перегляд X-звіту;

·                        формування та перегляд Z-звіту;

·                        автоматичне або ручне закриття зміни та відправка Z-звіту.

 

Питання: Чи можливо в ПРРО редагувати ціни? 

Відповідь: Редагування у ПРРО цін товарів здійснюється шляхом редагування номенклатури товарів.

Користувачу необхідно перейти у меню «Довідники», обрати необхідний товар для редагування, натиснути на обраний товар лівою кнопкою миші або навпроти обраного товару натиснути на іконку для редагування у режимі налаштування та внести необхідні зміни.

Підрозділ «Перегляд, редагування та видалення номенклатури» розділу «Довідник номенклатури» керівництва користувача ПРРО.

 

Питання: Який спосіб отримання фіскального чеку покупцем за оплачені товари (послуги) через ПРРО? 

Відповідь: Законом України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових операцій QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти). 

 

Питання: Чи відносяться до розрахункового документу фіскальний чек, який друкується через «Програмний РРО»? 

Відповідь: Визначення розрахункового документу встановлено Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» згідно з яким розрахунковий документ – це документ встановленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, видатковий чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, операцій з видачі готівкових коштів держателям електронних платіжних засобів, отримання (повернення) коштів, торгівлю валютними цінностями в готівковій формі, створений в паперовій та/або електронній формі (електронний розрахунковий документ) у випадках, передбачених цим Законом, зареєстрованим у встановленому порядку реєстратором розрахункових операцій або програмним реєстратором розрахункових операцій, чи заповнений вручну. 

Отже, розрахунковий документ сформований та виданий ПРРО має таку саму юридичну силу, як і розрахунковий документ класичного РРО. 

Податківець акцентував увагу, що на вебпорталі ДПС, у банері «Програмне РРО» розміщено форми, які застосовуються користувачами програмних РРО для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, а також під час застосування ПРРО: https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_yur.htm,

https://tax.gov.ua/data/material/000/006/58768/Forms_servis_fiz.htm.

В ході телефонної розмови платники податків, які телефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді на свої запитання.