Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Способи подання податкової декларації про майновий стан і доходи

, опубліковано 05 березня 2024 о 15:40

Нещодавно в Мирноградській державній податковій інспекції ГУ ДПС у Донецькій області відбувся черговий сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». Одне з питань, яке цікавило мирноградців під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», як подати декларацію про майновий стан і доходи.

Відповідаючи, податківець роз’яснила, що платник податків самостійно обирає спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація), подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (п. 49.3 ст. 49 Кодексу):

-особисто або уповноваженою особою;

-поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання(п. 49.5 ст. 49 Кодексу);

-засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Звернула увагу, що в електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків.

Довела до відома, що при направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу (on-line) та використання сервісу автоматичного заповнення на основі даних ДПС необхідно:

  1. Отримати електронний цифровий підпис, який видається Акредитованим центром сертифікації ключів (АЦСК) Інформаційно-довідкового департаменту ДПС та іншими АЦСК, з переліком яких можна ознайомитися у відкритій частині «Електронного кабінету»;
  2. Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа;
  3. Отримати відомості про отримані доходи з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;
  4. Після отримання відповіді від ДПС у розділі «вхідні/вихідні документи», перейти до заповнення на основі даних ДПС у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

Нагадала, що річну податкову декларацію про доходи за минулий рік повинні заповнити і подати до 1 травня 2024 року громадяни, які отримали доходи, з яких торік не сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Детальну інформацію щодо особливостей «Деклараційної  кампанії 2024» та  процедуру подання декларації про майновий стан і доходи можна дізнатись за телефоном: 095-047-97-31 або звернутись за отриманням практичної допомоги до фахівців Мирноградської державної податкової інспекції.