Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» в Східній ДПІ: як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи

, опубліковано 05 березня 2024 о 15:39

Податкова служба Донеччини нагадує, що з початку 2024 року стартувала кампанія декларування доходів, отриманих у 2023 році. Декларування доходів та  сплата податків і зборів з отриманих доходів – це особистий внесок кожного українця у розвиток держави.

Начальником Східної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Донецькій області проведено «гарячу лінію» на тему: «Як подати податкову декларацію про майновий стан і доходи», під час якої надані роз’яснення платникам податків з питань декларування доходів, отриманих протягом 2023 року.

Фахівець зосередила увагу, що  громадяни, які відповідно до Податкового кодексу України зобов’язані подати декларацію про майновий стан і доходи за 2023 рік, мають задекларувати свої минулорічні доходи до 1 травня 2024 року.

Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2023 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2024 включно.

Під час телефонного зв’язку, платники  податків отримали відповіді щодо можливостей обрання зручних для себе способів подачі податкової декларації про майновий стан і доходи.

Відповідаючи на запитання роз’яснено, що відповідно до пункту 49.3 статті 49 Податкового кодексу України декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено Кодексом, в один із таких способів:

- особисто або уповноваженою особою;

- поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Фахівець звернула увагу, що  для підвищення рівня добровільності декларування доходів громадян та зручності при поданні декларації в Електронному кабінеті платника створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який надає можливість часткового автоматичного предзаповнення декларації.

Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи»  дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.

Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Використання цього електронного сервісу:

- скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

- мінімізує помилки при заповненні декларації;

- надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.

З нормативно-правовою базою та прикладами заповнення податкових декларацій можна ознайомитися на вебпорталі ДПС у банері «Деклараційна кампанія 2024».

Під час сеансу телефонного зв’язку надано консультації та усі платники податків отримали вичерпні відповіді на поставлені питання.

 

Фахівець нагадала, що за отриманням усних консультації з питань застосування податкового законодавства, законодавства з питань сплати ЄСВ, допомоги у користуванні сервісами Електронного кабінету платника та застосунку «Моя податкова» щодо отримання адміністративних послуг, подання податкової звітності до органів ДПС, сплати податків та отримання інших сервісів можна звернутись до працівника Східної ДПІ

за  телефоном  + 38 (032) 297-30-47