Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Добропільській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія»

, опубліковано 01 березня 2024 о 15:20

Старший державний інспектор Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Олеся Куровська провела телефонну «гарячу лінію» з питань оподаткування доходу, отриманого фізичними особами від надання нерухомого майна в оренду.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із питань, які були обговорені під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

 

Чи необхідно фізичній особі, яка здає в оренду особисте майно, реєструватись фізичною особою-підприємцем?

Відповідно до ст. 319 та ст.320 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року №435-ІV із змінами та доповненнями власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

Таким чином, здавання в оренду власного нерухомого майна може здійснювались фізичними особами як у межах підприємницької діяльності, так і без реєстрації орендодавця як фізичною особою – підприємцем.

 

Якщо громадянин не є підприємцем та надає майно в оренду, які його зобов’язання?

Кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно (квартиру, будинок, кімнату або ж нежитлове приміщення) в оренду іншій фізичній особі, відповідно до норм Податкового кодексу України він є особою, відповідальною за повноту і своєчасність сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору до бюджету. Відтак, така особа за результатами звітного податкового року зобов’язана до 1 травня року, що настає за звітним, подати до податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси декларацію про майновий стан і доходи, в якій задекларувати суму отриманого доходу та визначити податкові зобов’язання (податок на доходи фізичних осіб – 18% та військовий збір - 1,5%).

 

Чи може ФОП – єдинник другої групи надавати в оренду нерухомість юрособі як фізособа, якщо такий вид діяльності зазначений у реєстрі платників єдиного податку?

ФОП - єдинник 2 групи, має право надавати послугу з надання в оренду нерухомого майна виключно платникам єдиного податку та/або населенню (фізособам). Отже, не може укладати договір оренди нерухомого майна з госсуб’єктами, які не є платниками єдиного податку.

При цьому фізособи можуть надати власне майно в оренду, але за однієї умови- така особа не здає в оренду нерухоме майно в межах підприємницької діяльності платника єдиного податку.

Оподаткування доходу від надання нерухомості в оренду (суборенду, емфітевзис), житловий найм (піднайм) для фізосіб здійснюють відповідно до пункту 170.1 Податкового кодексу України.

Тож, ФОП - єдинник другої групи, яка обрала вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», що зазначений у реєстрі платників єдиного податку, не має право надавати в оренду нерухомість юрособі як фізособа.

 

Чи має право ФОП – платник єдиного податку здавати в оренду частину нерухомого майна як фізособа, а іншу частину як ФОП, якщо площа такої нерухомості не перевищує норми, встановлені п.п.291.5.1 ПКУ?

Фізична особа, якій належить нерухоме майно (житлові або нежитлові приміщення), загальна площа якого не перевищує норми, встановлені пп.291.5.3 ПКУ, не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа – не суб’єкт господарювання, а іншу частину як фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування.

Така фізична особа може надавати нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення) в оренду як фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування або як фізична особа – не суб’єкт господарювання. 

 

Фахівець наголосила, що подавати декларацію про майновий стан і доходи за минулий рік та сплачувати відповідні податки і збори – конституційний обов’язок громадян та їх особиста підтримка держави, її фінансової безпеки та обороноздатності.

 

Також звернула увагу, за отриманням усних консультацій з надання адміністративних послуг та практичної допомоги щодо подачі декларації в електронному вигляді та з питань роботи по використанню електронних сервісів від ДПС платники можуть звернутись до фахівців ЦОП Добропільської ДПІ за адресою: м. Добропілля,   пров. Європейський, б.4.

Контактний телефон: 0976705206.

 

Звертаємо увагу, що запроваджено дистанційний запис для отримання послуг в Добропільській ДПІ – Електронну чергу. Щоб здійснити попередній запис необхідно звернутись до Контакт – центру ДПС за тел.: 0-800-501-00-7.

 

Під час гарячої лінії платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання.