Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Слов’янські податківці розповідають відвідувачам про проведення щорічної кампанії декларування

, опубліковано 16 лютого 2024 о 15:44

Слов’янська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області нагадує, що в Україні з 01 січня 2024 року розпочалась кампанія щорічного декларування доходів громадян, отриманих упродовж 2023 року, яка триватиме до 01 травня 2024 року. 

Декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави, забезпечення її обороноздатності. Свідоме декларування доходів та сплата податків – активна громадянська позиція та правильний шлях до побудови європейського суспільства.

Щорічне декларування доходів громадян передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи:

-         громадянами, які отримали у звітному 2023 році доходи, з яких не сплачено податок на доходи фізичних осіб,

-         громадянами, які бажають використати своє право на податкову знижку.

Фахівці зазначають, що обов’язок подати Податкову декларацію про майновий стан і доходи виникає у громадян, які протягом звітного року отримували:

-                       доходи не від податкових агентів (п. п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)), тобто, від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи (не є підприємцями або особами, які провадять незалежну професійну діяльність) - це можуть бути спадщина, подарунки, доходи від надання в оренду рухомого/нерухомого майна іншій фізичній особі, надання інших послуг/робіт, продажу/обміну майна, тощо;

-                       іноземні доходи (п. п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу); 

-                       доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування (п. п. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу): суми заборгованості, за якими минув строк позивної давності; нецільова благодійна допомога понад установлену норму; додаткове благо, тощо;

-                       в інших випадках, передбачених законодавством.

 

Нагадуємо, що декларант самостійно обирає спосіб подачі декларації:

•        особисто або уповноваженою особою у контролюючому органі; 

•        поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення - не пізніше ніж за п'ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації; 

•        засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».  

В електронній формі податкову декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків та через мобільний застосунок «Моя податкова».

 

За отриманням консультацій та практичної допомоги з питань роботи електронних сервісів від ДПС платники податків можуть звернутися до фахівців ЦОП Слов’янської ДПІ за адресою: м. Слов’янськ, площа Соборна, 3, а також за телефоном: 095-501-33-54. 

 

Крім того, платники податків мають можливість звернутись до Контакт-центру ДПС (0800501007) щоб здійснити попередній запис до ЦОП, та визначити зручні дату і час візиту.