Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Покровській ДПІ

, опубліковано 16 лютого 2024 о 14:42

У Центрі обслуговування платників Покровської ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області за участі старшого держаного інспектора Альони Піхур відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання кампанії декларування доходів громадян за 2023 рік».

Інспектор нагадала, що з 01 січня 2024 року розпочалася кампанія декларування доходів, одержаних упродовж 2023 року. Щорічне декларування доходів громадянами пов’язано з виконанням вимог Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 275-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, або мають право подати декларацію для отримання податкової знижки.

Обов`язок подання податкової декларації про майновий стан і доходи виникає у платника податку у разі отримання ним протягом звітного року, зокрема:

- доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів);

- доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;

- іноземні доходи.

Також повідомила, що відповідно до ст. 166 ПКУ фізичні особи – платники податку мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Окрім цього, Альона Піхур звернула увагу, що для подання декларації громадяни можуть скористатися Електронним кабінетом платника (http:cabinet.tax.gov.ua) або безкоштовним мобільним застосунком «Моя податкова». Інспектор зауважила, що використання цих електронних сервісів:

- скорочує час і витрати при поданні податкової декларації;

- мінімізує помилки при заповненні декларації;

- надає можливість подання копій первинних документів як додаток до податкової декларації в онлайн-режимі.