Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олександрівська ДПІ: тренінг, як засіб допомоги з подання звітності

, опубліковано 14 лютого 2024 о 14:30

Олександрівською ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області  на постійній основі проводяться масово – роз'яснювальні заходи суб’єктам господарювання та громадянам в ході яких надаються консультації з питань податкового законодавства, проводяться зустрічі та тренінги-навчання з питань подання звітності.

Днями проведено черговий тренінг  з фізичними особами - підприємцями платниками єдиного податку четвертої групи, на якому роз’яснювали, як заповнити та подати Податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи та додатки до неї. 

У ході заходу нагадали що, платники єдиного податку четвертої групи самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 Податкового кодексу України (далі-ПКУ) (п.п. 295.9.1 п. 295.9 ст. 295 ПКУ).

Також повідомили, що значення коефіцієнта індексації нормативно-грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051.

Важливо, що у 2024 році коефіцієнт індексації застосовується до усіх  категорій земель. Відповідно, потрібно провести індексацію нормативно-грошової оцінки земель і розрахувати єдиний податок 4-ї групи виходячи з проіндексованого розміру          нормативно-грошової оцінки.

Зазначили, що    платники єдиного податку - власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в т.ч. на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у т.ч. щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов'язані подавати додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання (далі - МПЗ) у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.

У такому додатку, зокрема, зазначаються:

- кадастрові номери земельних ділянок, які використовуються такими платниками для здійснення підприємницької діяльності, та для яких визначається МПЗ, їх нормативна грошова оцінка та площа таких ділянок;

- сума загального МПЗ щодо кожної земельної ділянки;

- загальна сума сплачених платником єдиного податку податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільгосппродукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, ефітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, та визначених відповідно до п.297.1.5 ПКУ витрат на оренду земельних ділянок протягом податкового (звітного) періоду;

- різниця між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Звернули увагу, що у  сумі сплачених податків зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів.

Також, фахівці ДПІ запропонували  платникам податків, для подання звітності користуватись одним із найзручніших електронних сервісів ДПС -«Електронним кабінетом платника податків, зареєструватись в якому можна за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua.

Платникам податків були надані консультації та відповіді на актуальні питання.