Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування 2024 на Донеччині: доходи, отримані від «квартирантів», підлягають оподаткуванню

, опубліковано 02 лютого 2024 о 14:36

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що з 01.01.2024 розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2023 році, що ст. 67 Конституції України передбачено: кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Фізичні особи, які здавали у 2023 році нерухоме майно (квартиру, будинок, кімнату або інші нежитлові приміщення) в оренду іншій фізичній особі зобов’язані задекларувати отриманий дохід та сплатити до місцевих бюджетів податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % та 1,5 % військового збору.

Відповідно до п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Кодексу якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку орендодавець.

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1. п. 168.2 ст. 168 Кодексу).

Отже, в даному випадку платник податку повинен подати податкову декларацію за наслідками 2023 року.

Адреси Центрів обслуговування платників, режим роботи та телефони розміщені на сайті Головного управління ДПС у Донецькій області за посиланням:

https://dn.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/219448.html