Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи треба звітувати з нулями ФОП - платникам єдиного податку І – ІІІ груп?

опубліковано 15 листопада 2022 о 09:20

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що згідно з абзацом першим п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податків зобов’язаний за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Дана норма застосовується до всіх платників податку, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності. 

Форма податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752) (далі – Декларація). Згідно з приміткою 8 до Декларації невід’ємною частиною Декларації є додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1), який подається та заповнюється платниками єдиного податку першої-третьої груп.

Відповідно до п. 294.1 ст. 294 ПКУ податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої та другої груп є календарний рік.

Абзацом першим п. 296.2 ст. 296 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал. Податкова декларація складається наростаючим підсумком з урахуванням норм п. 296.5 і 296.6 ст. 296 ПКУ.

Платники єдиного податку третьої групи у складі Декларації за IV квартал податкового (звітного) року подають Додаток 1.

Таким чином, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп, крім тих, які звільняються від обов’язку сплачувати єдиний внесок за себе, незалежно від того, отримували вони дохід протягом звітного року чи ні, подають Декларацію разом з Додатком 1 за звітний рік.

Поряд з цим, за відсутності у фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку третьої групи протягом І кварталу, півріччя, трьох кварталів поточного року доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, податкова декларація за такі періоди не подається.

При  цьому, якщо платники єдиного податку третьої групи декларували доходи за будь-який квартал поточного року, то такі доходи знову повинні бути відображені в податковій декларації за звітний рік без сплати єдиного податку.

 

#РазомМиСила