Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оптова та роздрібна торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами: застосовування штрафних санкцій

, опубліковано 28 жовтня 2021 о 10:13

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області нагадує, що відповідно до п.223.2 ст.223 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платники акцизного податку, визначені п.212.1 ст.212 ПКУ (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у підпунктах 215.3.4, 215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 п.215.3 ст.215 ПКУ).

Також, платниками податків, відповідно до п.п.212.1.15 п.212.1 ст.212 ПКУ, є суб’єкти господарювання, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, зобов’язані за кожний встановлений звітний період, подавати податкові декларації незалежно від провадження ними господарської діяльності у звітному періоді (п.49.21 ст.49 ПКУ). Декларація з акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому ст. 46 ПКУ подається щомісяця, не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду, контролюючому органу за місцем реєстрації.

Базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю (п.223.1 ст.223 ПКУ).

Форму декларації акцизного податку, порядок її заповнення та подання затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 зі змінами та доповненнями.

Нагадуємо, що згідно з п.120.1 ст.120 ПКУ неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірах, передбачених цією статтею, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Відповідно до положень ст. 191 ПКУ До та ст. 16 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального» (далі Закон № 481) контролюючі органи здійснюють контроль у сфері виробництва, обігу та реалізації підакцизних товарів і  контроль за їх цільовим використанням.

У разі виявлення порушень законодавства у сфері виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів відповідно до положень ст. 17 Закону № 481 контролюючий орган зобов’язаний застосувати до суб'єктів господарювання фінансові санкції у вигляді штрафів, а саме:

- у разі виробництва рідин, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензії, застосовуються штрафні (фінансові) санкції у розмірі 200 відсотків вартості виробленої продукції, але не менше 20000 гривень;

- у разі виробництва спирту етилового, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, дистиляту виноградного спиртового, спирту-сирцю плодового, біоетанолу, алкогольних напоїв та тютюнових виробів без наявності ліцензії, застосовуються штрафні (фінансові) санкції у розмірі 200 відсотків вартості виробленої продукції (за оптово-відпускними цінами), але не менше 85000 гривень;

- у разі оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим та зерновим дистилятом, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, біоетанолом, алкогольними напоями, тютюновими виробами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без наявності ліцензій (крім випадків, передбачених Законом), застосовуються штрафні (фінансові) санкції у розмірі 200 відсотків вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 гривень.

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX» t.me/infoTAXbot