Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Акцизний податок: особливості декларування податкових зобов’язань за кодом КОАТУУ

, опубліковано 26 квітня 2021 о 14:19

Шановні платники! Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що згідно з п.п. 212.3.1 1 п. 212.3 ст. 212 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) особи - суб'єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів, підлягають обов'язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням пункту продажу товарів не пізніше граничного терміну подання Декларації за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність.

Згідно з п. 10 розділу V Порядку додаток 6 "Розрахунок сум акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів" до Декларації заповнюється окремо для кожної адміністративно-територіальної одиниці, у межах якої знаходяться місця здійснення реалізації підакцизних товарів, з обов'язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.

З метою правильного розподілення сум акцизного податку з роздрібної реалізації підакцизних товарів між місцевими бюджетами розділ "Д" (код операції Д 1.1) та додаток 6 до Декларації пов'язані з кодами адміністративних одиниць за КОАТУУ.

До завершення періоду окремого виконання бюджетів ТГ, що об'єдналися, функції місцевих фінансових органів ТГ, що об'єдналися, здійснюють:

- відповідні місцеві фінансові органи, створені до об'єднання ТГ;

- сільський, селищний, міський голова, обраний об'єднаною ТГ, якщо у відповідних ТГ місцеві фінансові органи не були створені згідно із законом.

Перелік рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів розміщено на офіційному вебпорталі ДПС в розділі "Бюджетні рахунки".

Суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що має пункти продажу на території одного або декількох населених пунктів, що входять до складу ТГ, яка належить до контролюючого органу за основним місцем обліку платника, подає Декларацію та заповнює один додаток 6 до Декларації із зазначенням коду КОАТУУ за основним місцем обліку, де вказуються всі обсяги продажу підакцизних товарів та податкові зобов'язання, які виникли внаслідок здійснення діяльності на території ТГ. При цьому в  додатку 10 до Декларації платник зазначає нарахування акцизного податку в розрізі кожного коду КОАТУУ, який був до об'єднання ТГ.

Щодо декларування податкових зобов'язань по акцизному податку з реалізації пального та спирту етилового звертаємо увагу, що відповідно до змін, внесених до Порядку наказом Міністерства фінансів України від 08.12.2020 N 747, для платників акцизного податку, які реалізують пальне або спирт етиловий (пп. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Кодексу), змінено порядок відображення у додатку 1 1 (суми акцизного податку з реалізації пального) та у додатку 1 2 (суми акцизного податку з реалізації спирту етилового) до Декларації обсягів реалізованого/отриманого пального за показниками акцизних накладних / розрахунків коригування до акцизних накладних.

Так, зокрема: у графах 4 та 5 зазначаються обсяги отриманого/реалізованого пального / спирту етилового суб'єктом господарювання у звітному періоді, зазначені у других/перших примірниках, зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних:

- акцизних накладних, складених у звітному періоді;

- розрахунків коригування до акцизних накладних, якими коригуються показники акцизної накладної, складеної у звітному періоді.

Детальніше – в листі ДПС України від 02.04.2021 р. N 7984/7/99-00-21-03-03-07

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Донецькій області у мережі Facebook.

 

Підписатися на Facebook 

fb.com/TaxUkraine

www.facebook.com/tax.donetsk

Підписатися на Telegram-канал

t.me/tax_gov_ua

Підписатися на YouTube

youtube.com/TaxUkraine

youtube.com/c/ДПСуДонецькійобласті

 

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно і безпечно за допомогою сервісу «InfoTAX»

t.me/infoTAXbot