Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківцями Донеччини продовжується проведення скайп-вебінарів для платників ПДВ: На зв`язку - Слов`янськ, Добропілля, Дружківка, Мар`їнка та Бахмут

, опубліковано 16 квітня 2021 о 09:58

За допомогою скайп-зв`язку податківці Головного управління ДПС у Донецькій області продовжують активне спілкування з платниками податків.

Днями скайп-вебінари було проведено з міст Слов`янськ, Добропілля, Дружківка, Мар`їнка та Бахмут.

Про актуальні питання, пов’язані з зупиненням реєстрації податкових накладних відповідно до Постанови Кабінету міністрів України від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» розповідали спікери - працівники управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків та управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Донецькій області.

Так, Вікторія Колмикова  (м. Слов`янськ) проінформувала платників,  що з 25 лютого 2021 року набрав чинності Закон України від 17.12.2020 року 1115-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції». Норми Закону № 1115-ІХ починають діяти з 01 березня 2021 року.

Спікер звернула увагу, що ставка ПДВ у розмірі 14 відс. до операцій з постачання більшості видів сільськогосподарської продукції застосовується в цілому до усієї продукції, включеної до відповідної групи кодів УКТ ЗЕД, за винятком окремо зазначеними у Законі України від 17.12.2020 року 1115-ІХ. 

Платники отримали онлайн-роз’яснення щодо особливостей складання податкових накладних з урахуванням змін, внесених Наказом Міністерства фінансів України від 01.03.2021 №131 до Порядку заповнення податкової накладної та розрахунків коригування. Спікер окремо зупинилась на особливостях складання розрахунків коригування до податкових накладних у бік зменшення або у бік збільшення в залежності від дати настання першої події (до 1 березня 2021 року чи після 1 березня 2021 року).

 Тетяна Казанцева (м. Добропілля) під час вебінару повідомила про дії платників податків у разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, зупинилась на вимогах Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних. Також приділила увагу порядку заповнення пояснень до Таблиці даних платника податків, яку суб’єкт господарювання має право подати на розгляд Комісії відповідно до п.12 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою КМУ №1165, та наданні разом із пакетом супровідних документів рекомендованої форми пояснень.

Під час проведення скайп-вебінару з м. Дружківка Ганна Проскуріна зупинилась на таких питаннях:

- порядок зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування;

- подання таблиці даних та пояснення платників податків.

Особливу увагу приділила переліку документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування. 

Для представників підприємств аграрного сектору Ольга Варфоломєєва (м. Мар`їнка) розглянула етапи автоматизованого моніторингу, ознаки безумовної реєстрації ПН/РК, показники позитивної історії, оскарження рішень про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, ключові моменти, які необхідно зазначити у поясненні до Таблиці даних платника ПДВ. Зауважила, що меню «Моніторинг ПН/РК» Електронного кабінету платника податків надає користувачам доступ до показників, що застосовуються при зупинці реєстрації ПН/РК в ЄРПН, а саме:

  1. Показники D та P.
  2. Показники позитивної податкової історії.

Зазначила, що з метою удосконалення автоматизованого моніторингу ДПС України наказом від 11.03.2021 №277 «Про внесення змін до наказу ДПС від 03.02.2020 №67 «Про затвердження Переліку кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності ПН/РК критеріям ризиковості здійснення операцій» виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності ПН/РК, які подано на реєстрацію в ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операцій.

Акцентувала увагу, що у зв’язку з прийняттям Законів України № 540-IX від 30 березня 2020 року та № 591-IX від 13 травня 2020 року перебіг строків, встановлених ст. 56 Податкового кодексу України, щодо подання скарги на рішення комісії регіонального рівня про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних зупиняється на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Насамкінець проінформувала платників про набрання чинності наказу Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», яким, зокрема, внесено зміни до форми податкової декларації з ПДВ та форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Коротко зупинилась на актуальних питаннях платників щодо окремих особливостей застосування положень Податкового кодексу України з урахуванням змін, внесених Законом України від 17 грудня 2020 року № 1115-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» в частині коригування податкових зобов’язань з постачання зазначеної у вищезгаданому Законі продукції.

А в м. Бахмут Катерина Яковенко розповіла учасникам вебінару про внесення змін до Податкового кодексу України та зміни до форм податкової звітності з ПДВ та податкової накладної:

з 01.03.2021  - діють нові редакції форми:

• податкової накладної та розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до неї

•  Податкової декларації з ПДВ з додатками

• уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з податку на додану вартість

(згідно з Наказом Міністерства фінансів України від 02.12.2020 №734)

Учасникам заходу повідомлено про внесення ряду змін до Порядку заповнення податкової звітності з ПДВ.

Також, було обговорено актуальність відображення та оновлення даних які підлягають відображенню у Повідомленні про об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність за формою №20 – ОПП.

Зазначила, що за допомогою сервісу «InfoTAX» платники можуть отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом; реєстраційні та облікові дані; повідомлення про результати обробки документів; нагадування про необхідність подання звітності та сплати податків.

 

В ході вебінарів платники отримали змістовні відповіді на запитання та  практичні поради.

Нагадуємо, що відеозапис вебінарів можна переглянути на ютуб-каналі ГУ ДПС у Донецькій області за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCzcW1e1XnPo_Qc6oV6XP3YQ?view_as=subscriber