Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено скайп-вебінари для платників ПДВ п’яти міст Донеччини

, опубліковано 03 грудня 2020 о 11:07

Платники ПДВ міст Волноваха, Костянтинівка, Покровськ, Краматорськ та Мангуш стали учасниками скайп-вебінарів з питань особливостей реєстрації податкових накладних в межах постанови Кабінету міністрів України від 11.12.2019 № 1165 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», що провели податківці управління податкового адміністрування ГУ ДПС у Донецькій області.

Головний державний ревізор-інспектор Волноваського відділу податків і зборів з фізичних осіб Марія Піменова та  старший державний ревізор-інспектор Волноваського відділу податків і зборів з юридичних осіб Галина Петренко надали роз`яснення щодо порядків зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, оскарження рішень про відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування, надання пояснень та копій документів платником податків у разі зупинення ПН/РК, подання таблиці даних та пояснення платників податків.

В Костянтинівці під час вебінару платники ПДВ почули відповіді на поширені проблемні питання, що виникають при складанні та заповненні таблиці даних платника ПДВ. Ольга Жукова, заступниця начальника Костянтинівського відділу податків і зборів з юридичних осіб, зазначила, що таблиця – це інформація про специфіку діяльності платника податку, подання якої є правом платника незалежно від факту зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Також повідомила, що в допомогу платнику працює новий сервіс податкової служби InfoTAX, що надає можливість платників ПДВ швидко отримати інформацію з системи електронного адміністрування ПДВ про суму, на яку платник має право зареєструвати ПН/РК та суми залишку на електронному рахунку Казначейства.

 А начальниця Покровського відділу податків і борів з юридичних осіб Ірина Малахова поінформувала учасників відеозв`язку, що відповідно до норм пункту 12 постанови КМУ № 1165 платник податку має право подати до ДПС таблицю даних платника податку за встановленою формою, Таблиця даних платника податку може бути подана як до або без факту зупинення реєстрації податкових накладних так і після зупинення. Але врахування Таблиці даних не означає, що податкові накладні реєстрація яких була раніше зупинена, будуть зареєстровані за рішенням комісії.

Спікер звернула увагу, що у пояснені до Таблиці рекомендовано відображати інформацію, що свідчить про реальність здійснення, економічний зміст та ефективність господарської діяльності, можливість виробництва (трансформації) реалізуємого товару/послуги, з наданням копій документів, що підтверджують цю інформацію.

В ході вебінару, проведеного Краматорським відділом податків і зборів з юридичних осіб, розглянуто загальні правила заповнення повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП. Порядок надання такого повідомлення визначено Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588.

Спікер, начальниця Краматорського відділу податків і зборів з юридичних осіб Ольга Михайлюк, докладно роз'яснила правила заповнення форми 20-ОПП щодо заповнення окремих рядків форми, внесення змін до повідомлення за ф. №20-ОПП, особливостей заповнення форми по окремим об’єктам тощо.

Порядок здійснення повідомлення про об’єкти оподаткування та відповідальність за неподання ф.20-ОПП стали предметом обговорення під час вебінару, що проводив головний державний ревізор-інспектор Мангушського відділу податків і зборів з юридичних осіб Олена Клименко. Податківець  зупинилась на проблемних питаннях, що найчастіше виникають у платників при наданні ф.20-ОПП, а саме: чи застосовується відповідальність за неподання ф.20-ОПП в період поширення короновірусної хвороби; яка передбачена відповідальність за неподання повідомлення за ф.20-ОПП; в які терміни надається повідомлення за ф.20-ОПП.

В ході вебінарів платники отримали відповіді на запитання та  практичні поради.

Спілкування податківців та платників он-лайн, що стає сьогодні все більш звичним, – сучасний та безпечний засіб комунікації, що дозволяє оперативно доносити актуальну інформацію та вирішувати спірні питання, що потребують роз’яснення.

Проведення вебінарів податковою Донеччини триває!

Нагадуємо, що відеозапис вебінарів можна переглянути на новоствореному ютуб-каналі ГУ ДПС у Донецькій області за посиланням: https://www.youtube.com/channel/UCzcW1e1XnPo_Qc6oV6XP3YQ?view_as=subscriber