Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги вчителів та викладачів! Не забудьте задекларувати надані репетиторські послуги

, опубліковано 02 березня 2020 о 11:02

Головне управління ДПС у Донецькій області звертає увагу, що вчителі та викладачі, які у минулому році надавали репетиторські послуги, проте не були зареєстровані як фізичні особи - підприємці, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до фіскальної служби декларації про майновий стан і доходи.

До послуг репетиторства належать підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, а також дипломних робіт, тощо.

Платник податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити ПДФО з таких доходів (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Нагадуємо, що згідно з п. 167.1 ст. 167 Кодексу дохід від надання репетиторських послуг оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 %. Окрім цього з такого доходу справляється військовий збір за ставкою 1,5 %.

Згідно з п.179.10 Кодексу платник податків має право звернутися до відповідного контролюючого органу з проханням надати консультативну допомогу з питань щодо заповнення його річної податкової декларації, а контролюючий орган зобов'язаний надати безоплатні послуги за таким зверненням.

Головне управління ДПС у Донецькій області закликає платників податків сумлінно виконати свій громадський обов’язок та своєчасно подати до контролюючого органу за місцем реєстрації податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані у 2019 році.