Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про безкоштовне програмне забезпечення для використання новітніх РРО

, опубліковано 28 листопада 2019 о 11:00

Головне управління ДПС у Донецькій області інформує, що після опублікування Закону України від 20.09.2019 №128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» постали запитання щодо доступності та вартості програмного рішення РРО, яке має розробити ДПС та інші питання впровадження РРО для ФОПів.

Вже з 1 січня 2020 року ДПС надасть можливість протестувати безкоштовне програмне забезпечення для використання новітніх РРО всім бажаючим. Підприємці можуть обрати і будь-яку іншу зручну для них програму від інших розробників або розробити власне програмне забезпечення. Але разом з тим буде і безкоштовний варіант. Йдеться про повнофункціональне програмне рішення, яке будь-який продавець зможе завантажити з сайту податкового органу, встановити на свій власний «гаджет», перетворивши його таким чином у касовий апарат. Використання цього загальнодоступного рішення буде без плати за обслуговування чи «прихованих платежів».

Підприємець в будь-якому випадку має обліковувати проданий товар «для себе», щоб визначати результати власної діяльності. Але програмні РРО буде істотно легше інтегрувати з будь-якими системами такого «внутрішнього обліку».

Додаткової звітності з цього питання також не планується. В програмних РРО Z-звіт буде створюватися в автоматичному режимі, без ризику санкцій для платника.

При застосуванні традиційних РРО вже не потрібно буде вести книгу обліку реєстратора розрахункових операцій. Для програмних вона взагалі не передбачена.

Що стосується норми про «кешбек», яка почне застосовуватись з жовтня наступного року. Будь-який заявник, що інформує про отримання нефіскального чеку, має ідентифікувати себе через власний електронний кабінет платника податків. Тобто, такий покупець фактично погоджується із тим, що податкова служба буде перевіряти не лише правомірність дій продавця по відношенню до нього, але, в першу чергу – оцінювати достовірність документів, доданих до скарги. А це зводить до мінімуму ризики можливих маніпуляцій із підробкою документів чи навмисним викривленням інформації. Будь-яка компенсація можлива лише після стягнення санкцій.

При застосуванні програмних РРО фіскалізація чеку відбуватиметься на сервері ДПС. Тому перевірка полягатиме не просто у розгляді факту подання якогось чеку продавцем, а у доведенні факту його нереєстрації чи викривлення. При виявленні розбіжностей податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення. Для цього доведеться проаналізувати багато додаткової інформації: попередні та наступні чеки, видані таким продавцем в той же день, відповідність їх фіскальних номерів, накладання цифрового підпису при їх реєстрації. Порушення має бути належним чином доведене, задокументоване. Кожний платник податку має право на оскарження рішень податкового органу за процедурами Податкового кодексу України. Отже застосування штрафу лише по факту надходження скарги неможливо.

Податкова реформа продовжиться і в наступному році: буде переглядатися система оподаткування доходів фізичних осіб, розмір, ставки та інші елементи цього податку. З великих доходів платитимуть більше і це справедливий підхід до оподаткування.