Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про майбутні нововведення щодо використання касових апаратів

, опубліковано 27 вересня 2019 о 16:18

ГУ ДПС у Донецькій області нагадує, що нещодавно Верховна Рада України у другому читанні прийняла два законопроекти: №1053-1  «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та №1073   «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг».

Запропоновані зміни дозволять вивести з тіні великі та середні компанії, що користуються спрощеною системою в цілях мінімізації сплати податків. Вирішувати питання детінізації пропонується за допомогою кінцевого споживача, шляхом грошової мотивації.  

Ухвалення цих законопроектів, які змінюють умови і порядок використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО), викликало у суспільстві неабиякий резонанс.

Кого ж насправді торкнуться зміни, і  що правда, а де міф? Далі докладніше.

 

Додаткові матеріали

Перше найчастіше питання, чи тепер і від бабусі на ринку вимагатимуть чек, а її оштрафують за невиконання норм закону?

Відповідь: ні. Законопроект №1053-1 не стосується торгівлі товарами за готівкові кошти на ринках (окрім товарів, що підлягають гарантійному ремонту).

Друге: чи не «задавлять» люди бізнес своїми скаргами, щоб отримати кешбек (винагорода покупцю у розмірі вартості товару чи послуги, яку буде відшкодовано, у разі підтвердження порушень правил проведення розрахункових операцій)?

Відповідь: кешбек запрацює з  1 жовтня 2020 року і з суттєвими запобіжниками:

  • покупець авторизується і подає скаргу виключно через свій Електронний кабінет;
  • скарга покупця проходить дворівневу систему перевірки;
  • покупець отримає кешбек виключно після повної перевірки скарги;
  • кешбек застосовується для операцій на суму від 850 грн.

Крім того, Законопроекти зобов’язують застосовувати реєстратори розрахункових операцій також платників єдиного податку ІІ – IV групи - ресторани, кафе швидкого обслуговування, турагентства, готелі, підприємців, які здійснюють продаж ювелірної продукції, працюють у сфері роздрібної торгівлі вживаними товарами.

При цьому, є важливе уточнення: мова йде про реалізацію секонд-хєнду тільки в магазинах, а не на ринках.

Але для цих нових груп підприємців РРО запроваджується з 1 жовтня 2020 року, а обов’язковим стане лише з 1 січня 2021 року. Отже, у підприємців буде рік, аби підготуватися до зміни правил.

І ще одна важлива новація. З 1 січня 2021 року збільшується граничний обсяг доходів платників єдиного податку ІІ групи – планка піднімається з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн.

ГУ ДПС у Донецькій області, наголошує, що у цей перехідний період платники не залишаться сам на сам із своїми проблемами. Буде належним чином організовано роз’яснювальну роботу, і підприємці отримають відповіді на всі запитання, допомогу у користуванні новими програмами. Перехід на нові правила роботи має пройти безболісним.

 

Додаткові матеріали