Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Детально про загальну систему оподаткування ФОП в Мирноградській ДПІ

, опубліковано 10 квітня 2024 о 14:38

Мирноградська державна податкова інспекція ГУ ДПС у Донецькій області провела чергову «гарачу лінію». На запитання стосовно перебування на загальній системі та що робити і як діяти ФОП, відповідала податківець Віталіна Зоренко.

         Під час комунікації з платниками інформувала, що кожна фізична особа-підприємець може працювати лише на одній із систем оподаткування: загальній  або спрощеній.

         Платники, які обрали загальну систему оподаткування, мають пам’ятати, що оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності здійснюється відповідно до ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

         Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п. 177.2 ст. 177 ПКУ).

         Платники самостійно з чистого доходу розраховують і сплачують:

  • ПДФО – 18%;
  • військовий збір – 1.5%;
  • єдиний соціальний внесок – 22%.

         Відповідно до ПКУ фізичні особи – підприємці зобов’язані вести облік доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Облік доходів і витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

         Щодо сплати податків, звітності, термінів сплати. Сплату ПДФО розраховують щокварталу, платежі за перший, другий і третій квартали називаються авансовими, сплатити їх треба після закінчення кварталу. Податок сплачують після подання річної декларації про доходи.

Податкова декларація подається за звітний (податковий) період, який дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб – ФОП, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Строк сплати — протягом 10 календарних днів після останнього дня подання декларації (п. 57.1 ПКУ).

         Щодо порядку сплати ЄСВ, то він сплачується наступного місяця після звітного кварталу, до 20 числа. Розмір ставки ЄСВ пов'язаний зі зміною мінімальної заробітної плати, а саме:

  • з 1 січня 2024 року вона становила 7100 грн.
  • з 1 квітня 2024 року її розмір збільшився до 8000 грн.

         Підприємці на загальній системі оподаткування при здійсненні розрахункових операцій в готівковій та в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) повинні застосовувати РРО та/ або ПРРО.

         На останок проінформувала платників щодо функціонування на вебпорталі ДПС Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР) https://zir.tax.gov.ua/ за допомогою якого можливо знайомитись з нормативними та інформаційними документами щодо останніх змін в податковому законодавстві.