Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Добропільській ДПІ відбувся сеанс телефонного зв`язку «гаряча лінія»

, опубліковано 08 квітня 2024 о 14:34

Старший державний інспектор Добропільської ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області Олеся Куровська провела телефонну «гарячу лінію» на тему: «Не вистачає стажу до пенсії? Як докупити стаж?». Головною умовою для отримання гідної пенсії є необхідний стаж. А для того, щоб був правильно зарахований стаж потрібно своєчасно сплачувати внески.

Олеся Куровська зазначила, що якщо ви не перебуваєте у трудових відносинах з роботодавцями й не належите до платників єдиного внеску, тоді можете самі подбати про майбутню пенсію і «докупити» страховий стаж шляхом добровільної участі в системі загальнообов’язкового соціального страхування.

Пропонуємо Вашій увазі відповіді на деякі із питань, які були обговорені під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія».

 

Як взяти добровільну участь у системі пенсійного страхування?

Щоб докупити страховий стаж для призначення пенсії фізичній особі необхідно звернутись із заявою за встановленою формою до органів ДПС за місцем реєстрації та укласти договір добровільної участі в загальнообов’язковому державному соціальному страхуванні. Для цього необхідно копії трудової книжки і документа, що посвідчує особу, а також виписки із системи персоніфікованого обліку (ОК-5), де зображені відомості про заробіток, дохід, внески і стаж застрахованої особи. Договір укладається на один рік.

Також необхідний страховий стаж можна докупити одноразово, сплативши всю суму єдиного внеску за необхідний період. У разі одноразової сплати сума єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт два. На даний час з квітня 2024 року мінімальний внесок страхового стажу можна докупити за 1760,00 грн (22 відс.* 8000 грн, де 8000 грн – розмір мінімальної заробітної плати).

Тобто при укладені договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування за попередні періоди розмір щомісячного внеску становитиме  у 2 рази більше, а саме 3520 грн. Цей договір дозволяє одноразово докупити весь страховий стаж, якого бракує. Можна докупити страховий стаж як за 1-2 місяці, так і за рік. Оплата здійснюється однією сумою за весь період стажу, який докуповується, протягом 10 календарних днів з моменту підписання договору.

Період за який сплачено єдиний внесок враховується до страхового стажу тільки за умови подання звітності, що містить відомості про суму добровільних внесків передбачених договором про добровільну участь.

 

Чи можна докупити страховий стаж платникам податків, які були застрахованими, але не сплачували єдиний внесок в період дії пільги?

Докупити страховий стаж можна лише за ті періоди, коли громадянин не був працевлаштованим чи зареєстрованим фізичною особою – підприємцем. А ті платники, які були застрахованими, але не сплачували єдиний внесок в період дії пільги, страховий стаж докупити не зможуть.

 Також проінформувала, що на добровільну сплату єдиного внеску мають особи, які досягли 16-річного віку і не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями і не належать до платників єдиного внеску та члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Під час телефонного зв’язку фахівець розповіла про сервіс Електронний кабінет, його функції та можливості для платників. Саме Е-кабінет являється найбільш популярним сервісом ДПС, захищеним, персоналізованим, безпечним та який максимально спрощує взаємодію платників податків та громадян з податковою службою.

Звітність можна подати в електронному вигляді до податкової всього за декілька хвилин, автоматично перевірити заповнену звітність на наявність арифметичних помилок та оновлення версій форматів документів, які є підставою для нарахування і сплати податків.

 

Зазначила, що робота у приватній частині «Електронного кабінету платника» здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Вхід в Електронний кабінет здійснюється за адресою cabinet.tax.gov.ua.

 

Також звернула увагу, за отриманням усних консультацій з надання адміністративних послуг та практичної допомоги щодо подачі декларації в електронному вигляді та з питань роботи по використанню електронних сервісів від ДПС платники можуть звернутись до фахівців ЦОП Добропільської ДПІ за адресою: м. Добропілля,   пров. Європейський, б.4.

Контактний телефон: +380976705206.

 

Звертаємо увагу, що запроваджено дистанційний запис для отримання послуг в Добропільській ДПІ – Електронну чергу. Щоб здійснити попередній запис необхідно звернутись до Контакт – центру ДПС за тел.: 0-800-501-00-7 (підменю 6 - записатись в електронну чергу).

 

Під час гарячої лінії платники податків отримали вичерпні відповіді на всі питання.