Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Деклараційна кампанія 2024 триває

, опубліковано 08 квітня 2024 о 14:31

У Волноваській ДПІ ГУ ДПС у Донецькій області відбувся сеанс телефонного зв’язку на тему: «Деклараційна кампанія – 2024 триває». Прозвітувати про доходи, отримані протягом минулого року, громадяни та фізичні особи – підприємці мають у визначені законодавством строки.

На запитання платників, які стосувались теми «гарячої лінії» відповідав начальник Волноваської ДПІ Геннадій Охрименко. 

 

Питання 1: Які граничні строки подання податкової декларації про майновий стан і доходи?

Відповідь: Нагадав, що прозвітувати про доходи, отримані протягом минулого року, громадяни та фізичні особи – підприємці мають у визначені законодавством строки:

  • до 01 травня року, наступного за звітним – для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та громадян;
  • протягом 20 календарних днів місяця наступного за календарним місяцем, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням – для фізичних осіб – підприємців (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) у разі припинення підприємницької діяльності;
  • не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду, – для резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання;
  • до 31 грудня (включно) року, наступного за звітним, – для фізичних осіб, у яких є право на податкову знижку.

Звернув увагу, що якщо останній день строку подання Декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Кодекс)).

 

Питання 2: Який порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна?

Відповідь: У разі продажу рухомого майна необхідно до 1 травня поточного року подати Декларацію, визначити податкові зобов’язання та до 1 серпня поточного року сплатити їх.

В електронній формі Декларацію можна подати на сайті Державної податкової служби України в особистому електронному кабінеті платника податків.

Порядок оподаткування операцій з продажу (обміну) фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений ст. 173 Кодексу.

Платниками податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) є, зокрема, фізичні особи – резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні.

Згідно п. 173.2 ст. 173 Кодексу передбачено, що дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Слід зазначити, що дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню та декларуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету ПДФО і військовий збір. При цьому, відповідальною за нарахування та утримання ПДФО та військового збору є фізична особа – продавець.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% (п. 167.2 ст. 167 Кодексу).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу, а саме 18 відсотків (абзац третій п. 173.2 ст. 173 Кодексу).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об’єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об’єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування, відповідно до підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Кодексу (абзац четвертий п. 173.2 ст. 173 Кодексу).

Також, такий дохід, підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

 

Питання 3: Що потрібно знати фізичній особі, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання?

Відповідь: Платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду (п.179.3 ст.179 Кодексу).

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження Декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Перелік документів, необхідних для отримання послуги:

  • декларація за три останні звітні податкові періоди (у разі наявності невиконаного обов’язку з подання) та за звітний період поточного року (з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої декларації);
  • заява за формою, наведеною у додатку до Порядку оформлення і видачі довідки про подану декларацію про майновий стан і доходи (про сплату або відсутність податкових зобов’язань), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.06.2017 № 568, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 10.07.2017 за № 839/30707.

Заява та Декларація подаються платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за місцем податкового обліку, а тими платниками податків – фізичними особами (крім самозайнятих осіб), які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання (тимчасово переміщені особи), – до будь-якого контролюючого органу.

Заяву за вибором платника податку може бути подано засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог, встановлених розд. II Кодексу.

Меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету дозволяє надіслати лист (заяву тощо) до відповідного органу ДПС. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Згідно з п. 6 Порядку № 568 контролюючий орган після надходження Декларації зобов’язаний перевірити:

  • достовірність визначених у декларації доходів шляхом звірки з даними, наявними в інформаційних системах контролюючого органу;
  • обґрунтованість застосування ставок податку на доходи фізичних осіб, військового збору;
  • правильність визначення податкових зобов’язань та повноту їх сплати.

Для фізичних осіб – платників податку – резидентів, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, Довідка про сплату податкових зобов’язань платником податку – резидентом, який виїжджає за кордон на постійне місце проживання, та про відсутність податкових зобов’язань (далі - Довідка) дійсна протягом 60 календарних днів з дати її видачі за наявності документа, що посвідчує особу (п. 9 Порядку № 568).

Довідка видається за відсутності заборгованості зі сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору (для платників податку, визначених п. 179.3 ст. 179 Кодексу).

 

Питання 4: За якою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються доходи, отримані фізичною особою у вигляді дивідендів?

Відповідь: Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Кодексу. Так, доходи у вигляді дивідендів по акціях та корпоративних правах, нарахованих резидентом – платником податку на прибуток підприємств (крім доходів у вигляді дивідендів по акціях, інвестиційних сертифікатах, які виплачуються інститутами спільного інвестування), оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

Доходи у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, оподатковуються за ставкою 9 відсотків.

Крім того, дивіденди, нараховані платнику податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих, або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, що перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням, тобто оподатковуються за ставкою 18 відсотків.

Акцентував увагу, що на вебпорталі ДПС, у банері «Деклараційна кампанія 2024» розміщено приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, за посиланням: https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024/prikladi-zapovnennya/.

 

Податківець закликав громадян не зволікати та вчасно задекларувати свої доходи.