Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як скористатись податковою знижкою за договором довгострокового страхування життя?

, опубліковано 29 березня 2024 о 10:45

Волноваська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області повідомляє, що кампанія декларування доходів  громадян за 2023 рік триває.

         Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 №2755-VI із змінами та доповненнями (далі -  ПКУ) встановлює не тільки обов’язок сплати податків, а й надає платнику податків можливість подання податкової декларації про майновий стан і доходи при виникненні у фізичної особи права на отримання податкової знижки і поверненню надміру сплаченого податку у зв’язку з виникненням цього права.

         Перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, визначено п. 166.3 ст. 166 ПКУ, п. п. 166.3.5, згідно  якого встановлено, що платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, суму фактично здійснених ним протягом звітного податкового року витрат на сплату:

 - страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом;

 - внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують (у розрахунку за кожний з повних чи неповних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

а) при страхуванні платника податку або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом платника податку, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління чи за їх сукупністю – суму, визначену в абзаці першому п. п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень). Тобто, у 2023 році: 2684,00 грн. х 1.4 = 3760,00 гривень;

б) при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення або за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, або на банківський пенсійний депозитний рахунок, пенсійний вклад, рахунок учасника фонду банківського управління на користь такого члена сім’ї чи за їх сукупністю – 50 відсотків суми, визначеної в абзаці першому п. п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї. У 2023 році складає: 2684,00 грн. х 1.4 х 50 відс. = 1880,00 гривень.

Для оформлення податкової знижки на сплату страхових платежів  (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків необхідно надати такі документи:

-  декларація про майновий стан і доходи;

         -  копія паспорта особи, яка подає декларацію;

         -  копія реєстраційного номеру облікової картки платника податку особи, яка подає декларацію;

         - довідка про заробітну плату за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги;

         - копії квитанцій, фіскальних або товарних чеків, прибуткових касових ордерів, сплачених за послугу в звітному періоді, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою;

         - копія договору про страхування із зазначенням послуг, що оплачені, їх вартості та строку оплати;

         - копія документа із зазначенням реквізитів для перерахування коштів.

У разі, якщо  витрати на члена сім’ї, то потрібно ще додати копію його паспорту та документа, що підтверджує ступінь спорідненості (свідоцтва про шлюб, свідоцтва про народження, свідоцтва про усиновлення).

Копії документів (крім електронних розрахункових) потрібно подавати разом із податковою декларацією. Оригінали ж цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого Кодексом (1095 днів).

 Платник податків подає декларацію до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку. Податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

в) засобами електронного зв’язку в електронній формі за ідентифікатором F0100214  з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги». Декларація може бути подана через Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua/login) або мобільний застосунок "Моя податкова".

Нагадуємо, що з 01.01.2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи та інструкція щодо її заповнення ( наказ Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року №467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 18 жовтня 2023 року за №1817/40873).

Важливо! Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні роки не переноситься.( п.166.4.3 Податкового кодексу України).