Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок отримання платником податків довідки – підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування

, опубліковано 28 лютого 2024 о 16:00

Волноваська ДПІ Головного управління ДПС у Донецькій області інформує, що згідно з Порядком підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.08.2022 року № 248,  зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.10.2022 за №1195/38531 (далі - Порядок №248) будь - якій платник – юридична особа, фізична особа – підприємець або фізична особа може отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів (далі – Довідка) за будь-який минулий рік, яка діє в межах календарного року та потребує щорічного її оновлення.

Відповідно до підпункту 14.1.213 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до резидентів належать:

а) юридичні особи та їх відокремлені особи, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами;

б) дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;

в) фізичні особа - резидент - фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

Надання Довідки здійснюється безоплатно на підставі Заяви про підтвердження резидентського статусу для уникнення подвійного оподаткування платника податків (далі – Заява) за формою, наведеною у додатку до Порядку № 248 (п.2 Порядку). Довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається за підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) протягом 10-ти календарних днів з дати отримання Заяви.

Підставою для відмови у видачі Довідки може бути таке:

1) особа не може бути визнана резидентом України відповідно до критеріїв, зазначених у п.п. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 ПКУ;
2) відсутні дані щодо реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань для юридичних осіб або фізичних осіб – підприємців;
3) відсутні дані щодо реєстрації в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків для фізичних осіб;
4) невідповідність відомостей, зазначених у Заяві, зокрема реєстраційних даних юридичної або фізичної особи, даним, наявним в інформаційних системах контролюючого органу;
5) документи подано особою, яка не має на це повноважень;
6) іноземна компанія, що має місце ефективного управління на території України, не набула або відмовилась від статусу податкового резидента України відповідно до п.п. 133.1.5 п. 133.1 ст. 133 ПКУ.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві. В електронній формі платник отримує Довідку у приватній частині Електронного кабінету з дотриманням вимог, встановлених розд. II ПКУ (абзац дев’ятий п.5 Порядку).

Слід зазначити, що формою Заяви передбачено отримання платником податків одного екземпляра оригіналу Довідки за відповідний (податковий) період (рік). Разом з тим платник податків не обмежений у кількості подання таких Заяв.

Заява подається платником податків або уповноваженим представником до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання заяви на отримання Довідки платниками податків - фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, - до будь-якого контролюючого органу (п.3 Порядку).

Заява на отримання Довідки подається за бажанням платника податку в один з таких способів:

  • безпосередньо до контролюючого органу;
  •   шляхом надіслання поштою з повідомленням про вручення з описом вкладення;
  • засобами електронного зв'язку в електронній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, також за допомогою Дія підпис або «хмарного» кваліфікованого електронного підпису.

 Абзацом третім п. 42.4 ст. 42 ПКУ визначено, що документ, надісланий контролюючим органом в Електронний кабінет, вважається врученим платнику податків, якщо він сформований з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» зі змінами та доповненнями та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» зі змінами та є доступним в Електронному кабінеті.

Довідка видається за звітний (податковий) період – рік та підтверджує, що платник податків є резидентом України протягом року, зазначеного у Довідці.