Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здавали майно в оренду фізичній особі – не забудьте задекларувати отримані доходи

, опубліковано 19 лютого 2024 о 09:01

Слов’янська державна податкова інспекція Головного управління  ДПС у Донецькій області нагадує, що відповідно до п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України (далі ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування). Якщо орендарем є фізична особа (яка не є самозайнятою особою), то особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є орендодавець. Відтак, орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету у встановлені нормами ПКУ  строки. При цьому, сума отриманого доходу, нарахованого податкового зобов’язання та сплаченого протягом звітного податкового року податку за результатами такого року, відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

Нагадуємо, що триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році. Для зручності платників при поданні декларації пропонуємо ознайомитись з прикладами її заповнення, які розміщено за посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2024/prikladi-zapovnennya/.

За отриманням консультацій та практичної допомоги з питань роботи електронних сервісів від ДПС платники податків можуть звернутися до фахівців ЦОП Слов’янської ДПІ за адресою: м. Слов’янськ, площа Соборна, 3, а також за телефоном: 095-501-33-54.

Крім того, платники податків мають можливість звернутись до Контакт-центру ДПС (0800501007) щоб здійснити попередній запис до ЦОП, та визначити зручні дату і час візиту.