Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Обов’язкове застосування РРО/ПРРО для ФОП з 01 січня 2022 року

, опубліковано 17 січня 2022 о 10:20

З 01 січня 2022 року значно розширено коло суб'єктів господарювання (фізичних осіб - підприємців), які мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі - ПРРО).

 Саме 01 січня 2022 року закінчився перехідний період (пункту 61 підрозділу 10 Розділу ХХ  «Перехідні положення «Податкового кодексу України») і застосування РРО та або ПРРО платниками єдиного податку  другої-четвертої груп стало обов'язковим.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої,  третьої та четвертої груп зобов’язані з 01 січня 2022 року застосовувати РРО/ПРРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. 

Окремо звертаємо увагу підприємців – платників єдиного податку, які здійснюють продаж  технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, а також платників єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, на те, що вони зобов’язані вести облік товарних запасів.

Наголошуємо, якщо класичний РРО вимагає від підприємця певних грошових затрат, то його електронний аналог – програмний РРО можна встановити безкоштовно. Окрім цього, ПРРО – зручний у використанні, швидкий та може працювати в режимі офлайн та онлайн.

Однак, найбільш переконливими доказами ефективності новітніх касових апаратів є дані статистики. До прикладу, якщо станом на 01 січня 2021 року на обліку в Центральній ДПІ м. Маріуполя було 25 таких програмних реєстраторів, то вже на сьогодні (18 січня 2022), цей показник складає 553 одиниці. Наразі програмні реєстратори та класичні РРО встановили 442 суб’єкти господарювання, в основному це фізичні особи – 420 осіб. Кількість юридичних осіб становить - 22.

Найбільший «бум» на ПРРО серед платників податків зафіксовано в грудні минулого року. Так, лише впродовж останнього місяця 2021 року їх кількість збільшилася на 165 одиниць. Позитивна динаміка зберігається і цього року, попри святкові дні, за перші 17 днів січня зареєстровано ще 247 ПРРО.

Однак, що краще використовувати в своїй діяльності – класичний чи новітній реєстратор розрахункових операцій, кожен платник визначає самостійно. А податкова в черговий раз нагадує, що наразі від обов'язкової фіскалізації при здійсненні готівкових розрахунків звільняються лише спрощенці І групи.

Також з 01 січня 2022 року при продажу товарів (крім підакцизних) на території села ФОП дозволено не використовувати РРО/ПРРО (за умови використання РК та КОРО) якщо:

- річний обсяг розрахункових операцій не перевищує 167 МЗП (у 2022 році це майже 1,09 млн грн) на один структурний (відокремлений) підрозділ;

- така торгівля не здійснюватиметься в одному торговельному об’єкті, де також продаються підакцизні товари;

- такими ФОП не здійснюється дистанційна торгівля, в тому числі через мережу Інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад не прийнято рішення про обов’язкове застосування РРО/ПРРО на території відповідних громад.

За наданням практичної допомоги у реєстрації ПРРО через «Електронний кабінет ПП» ФОП можуть звернутись до Центрів обслуговування платників Головного управління ДПС у Донецькій області.