Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості оподаткування спадщини

, опубліковано 17 січня 2022 о 10:19

Успадкування і прийняття в дар як рухомого, так і нерухомого майна підлягають оподаткуванню ПДФО. Базою оподаткування є вартість успадкованого (прийнятого в дар) майна. Об'єкти спадщини платника податку поділяються  на п'ять груп об'єктів спадщини:

а) об'єкт нерухомості;

б) об'єкт рухомого майна;

в) об'єкт комерційної власності, а саме: цінні папери (крім депозитного (ощадного), іпотечного сертифіката), корпоративне право, власність на об'єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу від неї, майнові та немайнові права;

г) сума страхового відшкодування (страхових виплат) за страховими договорами, а також сума, що зберігається відповідно на пенсійному депозитному рахунку, накопичувальному пенсійному рахунку, індивідуальному пенсійному рахунку спадкодавця - учасника накопичувальної системи пенсійного забезпечення;

ґ) готівка або кошти, що зберігаються на рахунках спадкодавця, відкритих у банківських і небанківських фінансових установах, у тому числі депозитні (ощадні), іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю.

     У Податковому кодексі України (далі – ПКУ) встановлено три розміри ставок, які має податок на спадщину. Розмір ставки залежить від того, ким є спадкоємець і спадкодавець.

         Ставка 0%  застосовується у випадках, якщо спадкоємцями є:

- об'єкти спадщини, що успадковується членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення;

- інваліди I групи, дитина-сирота, дитинa, позбавлена батьківської опіки, дитина-інвалід;

- грошові заощадження, поміщені до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов'язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 - 1994 років, погашення яких не відбулося, що успадковуються будь-яким спадкоємцем.

         Ставка 5% застосовується для оподаткування вартості будь-якого об'єкту спадку або дарунку, успадкованого спадкоємцями, що нe є членами родини спадкодавця першого ступеня спорідненості.

         Ставка 18% застосовується при успадкуванні від спадкодавця-нерезидента або при спадкоємстві спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резідента. Ставка податку на спадок встановлена згідно зі ст. 167 ПКУ.

     Відповідно до пп. 174.3 cт. 174 ПКУ, особами, відповідальними за сплату податку на доходи, є спадкоємці. Доходи у виглядi вартості успадкованого майна в мeжах, що підлягають оподаткуванню, мають бути включені до cкладу загального річного доходу і вказані в річній податковій декларації. Загальна сума податку на доходи сплачується згідно з ре­зультатами, розрахованими в декларації.

    Якщо ж спадкоємцем є нерезидент, то він повинен сплатити податок до нотаріального посвідчення спадку.

    Не повинні надавати декларацію спадкоємці, що отримали у спадок об’єкт, що підлягає оподаткуванню зa нульовою ставкою.

   Майно, отримане у вигляді дарунку, оподатковується аналогічно випадку з оподаткуванням спадку.