Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Краматорські податківці обговорювали актуальні питання платників на черговому семінарі

, опубліковано 11 січня 2022 о 08:35

«Одноразове (спеціальне) декларування громадян. Декларування громадян доходів, одержаних протягом 2021 року. Легалізація заробітної плати. Переваги електронних сервісів для подання звітності в електронному вигляді», - такою була тема чергового семінару, проведеного для платників податків  Краматорської державної податкової інспекції.

Учасникам семінару нагадали, що триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року. Протягом одного року, до 01.09.2022, українці матимуть змогу відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких з будь-яких причин не було сплачено податки. Держава, у свою чергу, пропонує майже символічну ціну легалізації активів та обіцяє не карати за ухилення від оподаткування. Хто та що повинен задекларувати, як це зробити і скільки буде коштувати декларанту – питання, які обговорювали податківці на семінарі.

З початку 2022 року стартувала компанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2021 року.

Граничні терміни подання декларації за звітний ( податковий ) 2021 рік:

- для громадян, які відповідно до норм розділу IV Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, – до 01 травня року, що настає за звітним. Останній день – 30.04.2022 року;

- для фізичних осіб, які декларують право на податкову знижку – по 31 грудня включно наступного за звітним роком. Останній день – 31.12.2022 року.

Декларація подається платником податків за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою; поштою або засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

Податківці акцентували увагу на перевагах  спілкування з податковою за допомогою електронних сервісів. Одним з видів електронних сервісів є Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua). За допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) зазначений сервіс надає  доступ до приватної частини електронного кабінету, де у режимі реального часу можна сформувати та надіслати до органів ДПС: податкову та фінансову звітність; запити на отримання інформації; заяви для реєстрації платниками окремих податків; листи; сплатити податки, збори, платежі та перевірити розрахунки сум податкових зобов’язань.

Спікери наголосили, що актуальним питанням залишається легалізація заробітної плати. Погодившись на отримання зарплати в «конвертах», більшість людей не замислюється, що свідомо обкрадають самі себе. Виплата такої заробітної плати позбавляє працюючих визначених законодавством гарантій, в тому числі головної – можливості одержання достойної пенсії, передбаченої законодавством

Учасників семінару закликали підписатися на офіційну сторінку Facebook ДПС України fb.com/TaxUkraine, Телеграм – канал t.me/tax_gov_ua та YouTube-канал youtube.com/TaxUkraine, Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (http://zir.tax.gov.ua/).

            Отримати практичну допомогу з питань податкової тематики та електронної звітності можливо за телефонами Центру обслуговування платників: (06264)54293, (06264)59586, (06264)24966.