Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робочі зустрічі: у Покровську проводять активну роз’яснювальну роботу щодо застосування РРО

, опубліковано 30 грудня 2021 о 18:27

Днями у Покровську  проведено роз’яснювальну роботу з платниками податків, зокрема на території ринку на тему новацій у законодавстві щодо застосування РРО/ПРРО.

         У ході зустрічей обговорено актуальні питання, а саме: платників єдиного податку першої групи звільнено від обов’язкового застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій з 1 січня 2022 року згідно з п. 296.10 статті 296 Податкового  кодексу України (далі – ПКУ).  

         А чи всі підприємці, що торгують на ринку можуть перебувати на першій групі?  Інспекторка Покровської ДПІ Людмила Олійник пояснила, що перша група – це ті ФОП, які:

  • не мають найманих працівників;
  • здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках;
  • та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню;
  • обсяг  доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

           За проєктом Держбюджету на 2022 рік, мінімальна зарплата на 01 січня 2022 року становить 6500 грн. Отже, річний ліміт доходу в 2022 році буде 1085000 грн. У 2021 році цей ліміт становив 100200 грн. Це вказано у пп. 1 п. 291.4 ст. 294 ПКУ.

           Тобто ФОП-єдинник першої групи має працювати сам на себе, без найманих працівників. Він може тільки торгувати товарами вроздріб на ринках та/або надавати побутові послуги населенню. Перелік побутових послуг населенню, які може надавати ФОП першої групи, включає 40 видів побутових послуг, наведених в п. 291.7 ст.297 ПКУ і є вичерпним.
Якщо діяльність відповідає вищевказаним критеріям - ви є ФОП на єдиному податку першої групи, вам РРО не потрібен.

           Якщо ж ви не належите до цієї групи необхідно потурбуватись   про придбання реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО)/програмних РРО та/або КОРО та РК.

         У ході зустрічей було розповсюджено листівки зі змінами у законодавстві щодо РРО.

         Крім того, податківчиня нагадала, що постійно проводиться роз’яснювальна робота з платниками податків в ході відвідування ними ЦОП Покровської ДПІ та наголосила на перевагах електронного спілкування з органами ДПС (зокрема – подання звітності в електронному вигляді, можливості сплати бюджетних платежів засобами Електронного кабінету платника, звірки розрахунків з бюджетом тощо).